Svensk utrikespolitik

"Ska inte öppna ambassader i Jerusalem"

2:16 min

Liberalerna vill flytta Sveriges ambassad i Israel till Jerusalem. Det är ingen bra idé, och skulle strida mot den position som EU tog i frågan under Sveriges ordförandeskap 2009, enligt utrikesminister Margot Wallström.

Frågan var i Israel andra länder placerar sin ambassad är känslig.

I Israel-Palestina-konflikten vill båda parter se Jerusalem som sin huvudstad i en framtida tvåstatslösning.

I maj förra året flyttade president Donald Trump USA:s ambassad från Tel Aviv till just Jerusalem.

Det föranledde våldsamma protester, där minst 52 palestinier dödades och flera hundra skadades.

Ett halv år senare – i höstas – lämnade riksdagsledamöter för Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna in motioner om att även Sverige bör flytta ambassaden till Jerusalem, i dag ligger den i Tel Aviv.

"Detta är en besynnerlig markering som signalerar att Sverige har en närmare relation till den Palestinska myndigheten än till Mellanösterns enda fungerande demokrati, Israel", skrev Magnus Jacobsson (KD) i sin motion.

Imorgon ska utrikesutskottet yttra sig – och, som Ekot avslöjade igår kväll, kommer Liberalerna stödja KD-ledamotens förslag om att på sikt flytta ambassaden.

Fredrik Malm är Liberalernas utrikespolitiske talesperson.

– Sverige måste fullt ut acceptera och erkänna att Jerusalem är Israels huvudstad och det innebär också att vid lämplig tidpunkt bör Sverige flytta vår ambassad till Jerusalem.

Utrikesminister Margot Wallström:

– Det var ju under det svenska EU-ordförandeskapet som vi fick enighet kring att respektera det FN har sagt om Jerusalem väldigt speciella status och position, och dess uppmaning att man inte ska öppna ambassader i Jerusalem, säger hon.

Den nya ståndpunkten från Liberalerna tonas ned av utrikesministern.

– De kanske vill vara med i debatten bara, tror jag. För de sa inget om att det ska ske nu, utan kanske någon gång i framtiden.

Hans Wallmark är utrikespolitisk talesperson för Moderaterna och kommenterar saken så här.

– Man drar nu från olika kanter i olika riktningar och det tror jag inte är lyckligt för en fungerande fredsprocess.