Stefan Ingves, chef för Sveriges Riksbank.
Stefan Ingves, chef för Sveriges Riksbank. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad

1:48 min

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på minus 0,25 procent. Nästa höjning av Riksbankens reporänta kan väntas till hösten. Det tror många bedömare.

Riksbanken ser en inbromsning i konjunkturen men räknar med en fortsatt stark tillväxt. Man ser förutsättningar för att inflationen ska ligga kvar nära 2 procent under kommande år.

"Tillväxten i omvärlden dämpas men konjunkturen fortsätter vara god de närmaste åren, med låg arbetslöshet och stigande löneökningstakt i många länder. Osäkerheten om styrkan i den internationella ekonomin är dock fortsatt stor", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Riksbanken upprepar sin oro över hushållens höga skuldsättning.

"De svenska hushållen är högt skuldsatta och därmed känsliga för ändrade ekonomiska förutsättningar, som stigande räntor eller högre arbetslöshet. För att minska riskerna förknippade med hushållens skuldsättning och komma tillrätta med strukturella problem på den svenska bostadsmarknaden behövs det åtgärder inom bostadspolitiken och skattepolitiken och en ändamålsenlig utformning av makrotillsynen", skriver Riksbanken.

Riksbanken drar tillbaka mandatet som gjort det lättare att intervenera på valutamarknaden som infördes 2016.

Några förändringar vad gäller stödköpsprogrammet för obligationsköp görs dock inte.

"Återinvesteringarna av förfall och kupongbetalningar i statsobligationsportföljen fortsätter tillsvidare", skriver Riksbanken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista