En abborre, arkivbild.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Svenska vattendrag.

Missbildade abborrar hittade vid gruvutsläpp

1:50 min

Gruvbolaget LKAB har upptäckt missbildade abborrar i vattendrag sydväst om Kiruna som tar emot vatten från verksamheten.

– Vi är lite förbryllade av detta, säger Anders Lindberg, informationschef vid LKAB.

Det var vid en årlig egenkontroll i augusti förra året som den förbryllande upptäckten gjordes.

– Det är elva stycken abborrar som har man sett förändringar på käken, gälarna och krökta ryggar, säger Anders Lindberg, informationschef vid LKAB.

Upptäckten gjordes i Rakkurisjöarna sydväst om Kiruna, som rinner ut i Kalix älv. Missbildningarna har bara setts hos abborrar och uppskattningsvis är en-två procent av det totala beståndet i sjön påverkat.

Det är ännu oklart vad som orsakat missbildningarna och LKAB undersöker saken.

– Vi försöker se både om det finns naturliga variationer som kan förklara det här – missbildade fiskar kan förekomma naturligt ute i naturen – eller om det är yttre påverkan. Och i nästa steg då, är denna påverkan av LKAB?

Om det nu visar sig att det är en direkt konsekvens av er verksamhet, vad kommer ni då att göra?

– Då måste vi ändra på det. Vi är lite förbryllade av detta. Vi har nämligen inte gjort några stora förändringar i våra processer, vi har inte börjat med några nya ämnen, vi har inte ökat andelen utsläpp på något sätt.

– Så det har inte get oss en ledtråd till vad det skulle kunna vara. Men om det visar sig att det är vi som är orsaken till detta så vill vi självfallet åtgärda det, säger Anders Lindberg.

Länsstyrelsen övervakar nu uppföljningsarbetet och bistår även bolaget med råd.

Enligt David Berggård, miljöingenjör vid länsstyrelsen, kan ett första utlåtande vara att vänta om en dryg månad.

– Eftersom det här är någon form av avvikelse som normalt inte förekommer, så måste man ta det på allvar och gå till botten med vad det kan bero på, säger David Berggård.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista