May går ut från 10 Downing Street.
Mays plan för brexit kan ha läckt ut på en bar. Foto: Daniel Leal-Olivas/TT.
Striden om brexit

Läcka om Mays hemliga brexitplan

1:45 min

I Storbritannien har läckor från ett samtal mellan premiärminister Theresa Mays Brexitförhandlare och hans kollegor skapat stor uppmärksamhet.

Tjänstemannen ska på en hotellbar i Bryssel ha sagt att Brexitplanen är att tvinga underhuset att välja mellan regeringens avtal eller att skjuta upp Brexitdatumet långt fram i tiden.

Det är den brittiska tv-kanalen ITV:s reporter som har hört samtalet som tjänstemannen Olly Robbins, Theresa Mays chefsförhandlare, hade med två kollegor över drinkar på ett hotell i Bryssel. Det som gör samtalet intressant är att Robbins anses vara den som utöver Theresa May har störst inflytande över Brexitförhandlingarna.

Brittiska medier tolkar det som läckt ut från samtalet som att Robbins inte längre tror att det kan bli en hård Brexit utan ett avtal. Han tror i stället att Brexit skjuts upp en längre tid, kanske till årsskiftet, om inte utträdesavtalet godkänns.

Det skulle kunna få Brexitörer i parlamentet att rösta på regeringens avtal i sista minuten före den 29:e mars av rädsla för att Brexit annars kan stoppas helt och hållet. Robbins verkar tro att det i slutändan kommer stå mellan det avtal som ligger på bordet veckan före den 29:e mars eller en uppskjuten Brexit.

Det är i alla fall tydligt att Theresa May vill att tiden ska gå. I går sade hon till ledamöterna i underhuset att hon vill fortsätta att förhandla med EU fram till den 27:e februari för att sedan komma tillbaka med en ny version av utträdesavtalet.

Oppositionen är frustrerad över Mays strategi som pågått ända sedan i december då utträdesavtalet som sedan röstades ned var klart med EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista