Spanska premiärministern Pedro Sanchez och jämställdhetsministern Carmen Calvo i parlamentet.
Spanska premiärministern Pedro Sanchez och jämställdhetsministern Carmen Calvo i parlamentet. Foto: Pierre-Philippe Marcou/TT.

Budgetnej orsakar politisk ovisshet i Spanien

1:34 min

Spanien är ett steg närmare ett nyval sedan regeringens förslag till budget röstats ner i parlamentet i Madrid.

Vid omröstningen i kongressen i Madrid röstade 191 av 350 ledamöter ned den socialistiska minoritetsregeringens budget.

Premiärminister Pedro Sanchez lämnade snabbt salen. Han ville inte svara på frågor nu om vad som blir nästa drag. Läget är komplicerat med ett lågt stöd för hans parti PSOE i parlamentet.

Sanchez tog över makten när den konservativa regeringen med Mariano Rajoy föll förra sommaren. Katalanska partier, som hjälpte Sanchez till makten, straffar honom nu för att hans regering inte tillmötesgår kraven på en folkomröstning om självständighet för Katalonien. Pedro Sanchez utlovade redan när han tillträdde att utlysa ett nyval. Oppositionen tycker att det dröjer och politiska bedömare i Spanien anser att situationen nu är svår att förutspå.

Om det vore val idag skulle högerpartierna vinna. Oppositionspolitikern Albert Rivera från mittenpartiet Ciudadanos säger att Spanien har två problem separatisterna och Pedro Sanchez. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista