Läkare utan gränser Australien på ön Nauru
Läkare utan gränser Australien på ön Nauru där flera flyktingar befinner sig. Foto: TT
Flyktingförvar.

"Ska stoppa båtflyktingar till varje pris"

1:58 min

Den australiska senaten har nu bekräftat gårdagens beslut i underhuset, att läkare skall få mer inflytande över vilka flyktingar, som skall transporteras till Australien från Stilla Havsöar.

Premiärminister Scott Morrison säger att landet återigen skall öppna interneringsläger på Julön och att regeringen till varje pris ska stoppa ytterligare båtflyktingar.

Parlamentets beslut har försvagat våra gränser, mitt jobb blir att se till att inga fler båtar når Australien, sa premiärminister Scott Morrison idag till australiska ABC efter att senaten också klubbat igenom oppositionens lagförslag.

Regeringen uppger att man kommer att återöppna de interneringsläger som funnits på australiska Julön för att hantera nytillkomna flyktingar och förflyttningar.

Den oberoende australiska parlamentarikern Kerryn Phelps som ligger bakom lagförslaget säger till ABC att lagen bara gäller de 1000 båtflyktingar som idag hålls i förvar och därför inte uppmuntrar smugglare att skicka fler.

Den nya lagen innebär att sjuka flyktingar på de utlokaliserade förvaren på stillahavsöarna Manus och Nauru ska kunna kunna förflyttas till Australien för vård på rekommendation av två läkare. Undantags görs för personer som misstänks för allvarliga brott och terrorism.

Hjälporganisationer som Läkare utan gränser, liksom australiska läkarförbundet har varnat för att ett stort antal flyktingar har en mycket dålig psykisk hälsa efter åratal av ovisshet, men Naurus regering säger till The Guardian att den bilden är falsk och att flyktingarna mår bra och behandlas väl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista