Svenska Spel anmäls för missbruk av dominerande ställning
Svenska Spel anmäls för missbruk av dominerande ställning Foto: Adam Ihse/TT.
Anklagas för missbruk

Svenska Spel anmäls till Konkurrensverket

1:32 min

Spelbolagens branschförening Bos anmäler statliga Svenska Spel till Konkurrensverket för missbruk av dominerande ställning.

Enligt Bos lockar Svenska Spel på olika sätt kunder från lottoverksamheten, där man alltså fortfarande har monopol, till sportspel och casinodelen som nu är utsatt för konkurrens.

Enligt Bos missbrukar Svenska Spel på så sätt sin dominerande ställningen på spelmarknaden, som sedan den avmonopoliserades vid nyår består av närmare 70 licenserade bolag som ska ha lika villkor och rätt att verka där.

– Tittar man till exempel på sporten på tv kan man se att det är samma logga som används av landslaget i damfotboll som används online för både licenserade produkter, där vi ska konkurrera, och på lotteriprodukterna, säger Henrik Tjärnström som är vd för speljätten Kindred som är ett av bolagen som ingår i Branschföreningen för onlinespel.

Men Svenska Spel och chefsjurist Lena Lassenius slår ifrån sig kritiken:

– Vi känner oss trygga i den tidigare bedömning som vi har gjort av de konkurrensrättsliga reglerna. Vi har tillsammans med våra advokater noga analyserat det här för att säkerställa att vi utformar vår verksamhet enligt reglerna, säger hon.

Om Konkurrensverket går på branschföreningens linje kan det innebära att Svenska Spel stoppas från att marknadsföra sina konkurrensutsatta spel i monopolverksamheten inom ett par veckor.

– Självklart kommer vi att rätta oss efter deras beslut om det framkommer att vi behöver göra några förändringar, säger Lena Lassenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista