1 av 2
Enskede IK:s idrottsplats.
2 av 2
Bosse Ringholm

Bosse Ringholm medger brister i Enskede IK:s skatteredovisning

Idrottsminister Bosse Ringholm medger nu att det har funnits brister i Enskede IK:s redovisning till Skatteverket. Fotbollsklubben där Bosse Ringholm varit ordförande har undanhållit nära en miljon kronor från beskattning.

Under Ringholms tid som ordförande betalade klubben bland annat ut svarta löner till tränare och spelare visar en granskning som Skatteverket har gjort.

Bosse Ringholm har tidigare förnekat att Enskede IK skulle ha fuskat med skatteinbetalningar, men medger felaktigheter idag.

– Dels är det ett fel som har begåtts rent administrativt när det gäller deklarationen, dels är det en diskussion mellan Skatteverket och Enskede IK om reseersättningar och om sponsorsintäkter. Enskede IK har betalat reklamskatt för sponsorsintäkter, men det har också varit en diskussion om vilka sponsorsintäkter det ska vara reklamskatt på och inte och det är en dialog som finns mellan Skatteverket och Enskede IK.

– När det handlar om reseräkningar, det handlar inte om svarta löner utan om reseräkningar, det är ett 20-tal ledare som har fått reseersättningar för resor från sin bostad till platsen för träning eller match. Där har Skatteverket numera ändrat sin praxis så i dag kan man få den typen av ersättning, men det kunde man inte tidigare och det är därför klubben har eftertaxerats på de punkterna.

Men i det här fallet fanns det ju inte reseräkningar på alla reseersättningar?

– Det finns brister i administrationen när det gäller klubbens reseräkningar. Klubben har 400 ledare och det är ett 20-tal personer man har funnit brister kring och där klubben är återbetalningsskyldig till Skatteverket, säger Bosse Ringholm.

– Styrelsen har ju inte i detalj granskat alla reseräkningar. I efterhand kan man säga att vi borde ha ägnat dem större åtanke än vi gjorde.

Skatteverkets granskning
Förra året avslöjade Ekot att fotbollsklubben Enskede IK som Bosse Ringholm varit ordförande i under drygt 15 år hade betalat ut svarta löner. Bosse Ringholm avfärdade då de uppgifterna som helt grundlösa.

Men nu har Skatteverket granskat fotbollsklubben. Resultatet visar att klubben från år 2000 till 2004 undanhöll omkring 950 000 kronor från beskattning. Skatteverket har bland annat hittat utbetalningar på 240 000 kronor i svarta löner - löner som klubben i dom flesta fallen bokfört som reseersättningar.

Uppgjort i förväg
Enligt Ekots källor med god insyn i Enskede IK:s ekonomi har det i flera fall förekommit att man kallat hela lönen till tränarna för just reseersättning. Och i skriftliga kontrakt har man i förväg gjort upp om hur mycket reseersättning som skulle betalas ut under säsongen.

Men Bosse Ringholm förnekar att det skulle röra sig om svarta löner.

– Våra ledare har naturligtvis kostnader för olika resor till matcher, träningstillfällen, läger och annat och det är den typen av resor man kan betala ut pengar för och ingenting annat.

Hur kan man veta det redan innan resorna har gjorts?

– Man har ett långt spelprogram och träningsprogram framför sig så att man vet vid hur många tillfällen det blir aktuellt med resor, men resor ska alltid ha genomförts innan man betalar ut ersättningar.

Hur kan man ha tagit fram summorna redan innan resorna har gjorts?

– Jag utgår från att ingen har fått ut någon ersättning om man inte visat upp en reseräkning först, säger Bosse Ringholm.

Reseräkningar saknas
Men så har det inte varit. Skatteverket skriver i sitt beslut att det saknas reseräkningar för större delen av de utbetada ersättningarna.

Ekots granskning förra året visade också att Enskede IK inte betalat reklamskatt trots stora reklamintäkter. Förklaringen från Bosse Ringholm då var att det berodde på ett missförstånd som skulle rättas till.

Men nu, ett år senare, har inte alla fel rättats till. Skatteverkets revision visar bland annat att klubben inte redovisat alla sina sponsoravtal. Bosse Ringholm säger nu att klubben redovisat alla kontanta reklamintäkter, men enligt Skatteverket stämmer inte det.

– Jag har inte någon närmare kunskap om det utan den information jag har fått via klubben pågår en diskussion med Skatteverket om reklamskatt ska utgå inte bara på kontanta intäkter utan också på material, säger idrottsminister Bosse Ringholm.

”Omfattande fusk”
Socialdemokraten Susanne Eberstein som är ordförande i riksdagens skatteutskott säger att hon har fortsatt förtroende för Bosse Ringholm, men däremot inte för idrottsföreningarna. Hon beskriver skattefusket i idrottsvärlden som omfattande.

– Enskilda föreningar tappar all sans och måtta i sitt beteende. Jag tycker att det är hopplöst helt enkelt.

Justitieminister Thomas Bodström vill inte kommentera Bosse Ringholms roll som ordförande i Enskede IK, men på en pressträff med riksdagsjournalister svarade Bodström att han ”tror att det förekommer överallt” på frågan om han stött på skattefusk i de idrottsföreningar han känner till.

Frågan om Enskede IK:s sätt att hantera sin ekonomi är brottsligt. Än så länge har inte Skattemyndigheten lämnat ärendet till Ekobrottsmyndigheten. Om så sker blir det en åklagare som får avgöra om något brottsligt har skett och om fallet ska få en rättslig prövning. I så fall är det Bosse Ringholm som är högste ansvarige eftersom han var ordförande i Enskede IK under den aktuella perioden.

– Det finns ett tyngre ansvar för en ordförande, även om det är omöjligt för en ordförande att vara insatt i alla delar av verksamheten. Det kan ju vara andra personer i styrelsen som är inblandade i den verksamhet som kan ha lett fram till oegentligheter. Men det är en fråga för åklagaren att utreda, säger Per Johansson på Skatteverket.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".