Kronofogdens fasad
Flera fel hos myndigheten hittades av en ren slump. Foto: TT
Felaktiga utbetalningar

MSB kritiserar Kronofogdemyndighetens brister

2:07 min

Som Ekot tidigare rapporterat så har Kronofogdemyndigheten felaktigt betalat ut nära 9 miljoner kronor till fordringsägare förra året - och flera av felen upptäcktes av en ren slump.

Det visar en rapport ifrån Kronofogdemyndighetens egen internrevision.

Margareta Palmqvist - chef för Enheten för systematiskt informationssäkerhetsarbete vid MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap - tycker att det är problematiskt.

– Jag tycker att det skvallrar om att det inte finns en systematik. Om man hittar saker av en slump betyder det att man inte har rutiner för hur saker och ting ska genomföras och följas upp, säger hon.

Hur ser du på det?

– Det finns ju en föreskrift som gäller statliga myndigheter som föreskriver att de ska ha ordning och reda.

Kan man säga att Kronfogden bryter mot era föreskrifter?

– Det låter som att de inte följer dem, säger Margareta Palmqvist, MSB.

Kronofogdemyndighetens egen internrevision kritiserar att myndigheten vid minst fyra tillfällen förra året felaktigt betalade ut flera miljoner till olika fordringsägare.

Felen upptäcktes när fordringsägare hörde av sig och när it-avdelningen felsökte andra problem - med andra ord av en slump.

Internrevisionen är också kritisk till bristen på kontroll i it-systemet och att incidentrapporteringen inte fungerar som den ska.

Kristin Alm enhetschef på Medelshanteringen vid Kronofogdemyndigheten betonar att de nu jobbar med att förbättra just det här.

Vad kan det göra för skillnad?

– Att vi upptäcker felaktiga utbetalningar ifall de förekommer i ett tidigare skede.

– Jag tycker vi ska arbeta utifrån nolltolerans.

Hur långt har ni kvar dit då?

– Det är svårt att säga, säger Kristin Alm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista