Polis
Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell tycker inte riksdagen följer beslutet att höja polislönerna. Foto: Johan Nilsson/TT, Hanna Franzén/TT
M/KD-budgeten

Politisk strid om polislönerna

2:22 min

Satsningen på höjda polislöner orsakar politisk strid. Den ansvarige ministern Mikael Damberg följer inte riksdagens beslut, enligt Moderaterna, och nu kallas han till justitieutskottet för att förklara sig.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att den nya inrikesministerns första beslut är att inte genomföra den lönesatsning som polisen faktiskt har rätt till, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

– Vi kommer nu att bjuda in Mikael Damberg till riksdagen, så att han får berätta varför han inte vill höja polisernas löner, och så får vi ta det från det.

Allianspartierna gick till val på att höja polisernas löner, för att öka attraktiviteten i yrket. Och i Moderaternas och Kristdemokraternas budget för 2019, som ju röstades igenom i riksdagen, har 360 miljoner kronor avsatts till ett särskilt lönelyft. Det motsvarar i genomsnitt drygt 1 000 kronor mer i månaden per polis, enligt partiernas beräkningar.

Inrikesminister Mikael Damberg säger att pengarna har betalats ut till Polismyndigheten.

– Varenda krona av detta. Men att vi också, från regeringens sida, säger samma sak som faktiskt riksdagen sade, att när det gäller förhandlingar om löner och villkor, så ska det ske på samma sätt som vanligt. Mellan arbetstagarnas organisationer och arbetsgivare, säger han.

Men enligt Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell finns det nu inga garantier för att Polismyndigheten verkligen använder de utökade resurserna till ett lönelyft. Det står till exempel inget om ­detta i Polismyndighetens regleringsbrev, påpekar han.

– Pengarna kommer att gå till en massa andra saker i stället för det som var tanken, att höja polisernas löner och göra det mer attraktivt att bli polis och stanna kvar i yrket.

Johan Pehrson är ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna, som har inlett ett budgetsamarbete med regeringen. Han ger nu besked om att han tänker verka för att de 360 miljonerna - uttryckligen - går till att ge landets poliser mer pengar i plånboken.

– De bör efter en utredning naturligtvis omsättas i direkt löneutrymme under 2019, så som Sveriges riksdag har beslutat. Det är viktigt för Liberalerna att det sker.

Hur ser du på kritiken om att riksdagen och politikerna inte ska lägga sig i lönesättningen?

– Jag kan förstå den, men det är också ett exceptionellt läge. Sverige behöver fler duktiga, engagerade poliser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista