Bild på Gui Minhai.
Arkivbild. Svenske förläggaren gripen på nytt i Kina. Foto: Vincent Yu/TT.
Gui Minhai-möte

UD utreder Kina-ambassadör

1:33 min

UD har startat en internutredning mot Sveriges Kina-ambassadör. Bakgrunden är ett möte mellan dottern till den i Kina fängslade bokförläggaren Gui Minhai och kinesiska representanter i Stockholm.

Utrikesdepartementet har kallat hem ambassadören i Peking, Anna Lindstedt, på grund av misstanken att hon kan ha agerat felaktigt i samband med möten med Angela Gui. Hon är dotter till den i Kina fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai.

Angela Gui uppger att hon blev pressad och hotad av affärsmän på möten som också ambassadör Anna Lindstedt var med på.

– Vi har inte haft kännedom om de möten som Angela refererar till, säger Patric Nilsson, presschef på UD.

– När vi i efterhand fick kännedom om detta har vi valt att inleda en intern utredning om ett möjligt felaktigt agerande i samband med händelserna i slutet av januari, säger Patric Nilsson.

Angela Gui berättar i Svenska Dagbladet att hon hotats och pressats av affärsmän att vara tyst i medierna i utbyte mot visum. Nu vill hon ha en förklaring av mötena, som hon uppfattade att UD var positivt till eftersom Sveriges ambassadör i Peking Anna Lindstedt var närvarande.

Angela Gui vittnar om att det har förekommit hotfulla situationer och hon nämner också ett försök till tystande.

Ambassadören Anna Lindstedt är hemkallad till Sverige och en tillförordnad ambassadör är nu tillsatt i Peking, i avvaktan på att internutredningen ska bli klar, säger UD:s presschef Patric Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista