Professor Tomas Jernberg, ordförande för kvalitetsregistret Swedeheart.
1 av 3
Professor Tomas Jernberg, ordförande för kvalitetsregistret Swedeheart. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.
Ekg-apparat.
2 av 3
Foto: Tomas Oneborg/TT.
Medicin & hälsa

Stora skillnader i svensk hjärtvård

1:53 min

Det är stora skillnader i hjärtsjukvårdens kvalitet, enligt en genomgång av Hjärt-Lungfonden. Nyare behandlingsmetoder används inte tillräckligt.

Nya och effektivare metoder används inte tillräckligt i hjärtsjukvården, enligt kvalitetsregistret Swedehearts uppgifter. Det kan leda till en ojämlik vård och att patienter inte får tillgång till den bästa vården.

– De nya metoderna har tydligt visat att de minskar risken för återinsjuknande och i vissa fall förbättrar överlevnaden, säger Tomas Jernberg, som är ordförande i Swedeheart.

– Så självklart kommer en bättre användning av de här metoderna förbättra utfallet för patienterna.

Det handlar till exempel om nyttan av att mäta trycket i blodkärl som fått en förträngning för att se hur stor skadan är.

På vissa håll görs sådana mätningar bara på en dryg tiondel av patienterna, medan det på andra sjukhus används på närmare hälften av patienterna.

– Vi kan också se att när man tittar på avancerad kranskärlssjukdom där bevisen är tämligen starka att bypassoperation är bättre, ser vi också stor variation, framhåller Tomas Jernberg.

På vissa sjukhus är det bara fem-tio procent som behandlas med bypassoperation, medan det på andra är upp till 60 procent så det är en stor variation på hur man behandlar avancerad trekärlssjukdom.

En annan metod går ut på att med ultraljud följa ett ingrepp när ett stödjande hjälpnät, en så kallad stent, ska placeras i blodkärlet.

Ultraljudet ökar säkerheten, men vissa sjukhus använder det inte alls. På andra ställen får 86 procent av patienterna den säkrare behandlingsmetoden.

– Det är naturligtvis oacceptabelt att vi har de här skillnaderna, så nu behövs kraftansträngningar så att de här skillnaderna försvinner, poängterar Tomas Jernberg.

Enligt Tomas Jernberg är väntetiderna på hjärtkirurgi mellan två veckor och två månader i landet, och i två regioner kan patienter få vänta mer än tre månader på operation. Nu hoppas han att rapporten ska bidra till bättre kvalitet.

– Jag tror att alla regioner och sjukhus bör titta på just de här punkterna där de kan förbättra sig. Och även lära av varandra, ett sjukhus som inte lyckas så bra kan lära sig av ett sjukhus som kan bättre, säger Tomas Jernberg.

Vad ska man som patient göra om man drabbas?

– Det finns visat att ju mer man vet om sjukdomen, desto bättre går det. Så min rekommendation är att försöka vara så väl informerad som möjligt - att ställa frågor och vara med i besluten, avslutar Tomas Jernberg.

Länk till Swedehearts årsrapport som gjorts i samarbete med Hjärtlungfonden:

https://www.ucr.uu.se/swedeheart/

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista