Tusentals beslut kan vara fel på Arbetsförmedlingen

1:51 min

Tiotusentals beslut om indraget aktivitetsstöd kan vara felaktiga. Arbetsförmedlingen har upptäckt fel i hanteringen som pågått i mer än tre års tid.

– Vi misstänker att vissa av felaktigheterna kan ha pågått ända sedan mars 2015, säger Stefan Popovic som är chef för kundsupport och ersättning hos Arbetsförmedlingen.

De som får aktivitetsstöd, som till exempel deltar i praktik eller annat arbetsmarknadspolitiskt program, måste rapportera in om och hur de deltagit i programmet varje månad. Gör de inte det kan de få sanktioner, till exempel indragen ersättning.

Redan i augusti förra året upptäckte Arbetsförmedlingen ett fel i det automatiska systemet, som gör att många av besluten kan vara felaktiga. Det kan handla om att de deltagarna rapporterat rätt men systemet har registrerat rapporterna fel.

Sedan felet upptäcktes har det automatiserade systemet stoppats. Besluten fattats nu istället manuellt.

Men systemfelet kan ha pågått under mer än tre och ett halvt års tid. Mellan 1100 och 1600 beslut i månaden under den perioden kan vara felaktiga. Det innebär i värsta fall tiotusentals felaktiga beslut.

– Det är oerhört beklagligt och olyckligt. Vi ska göra vårt absolut yttersta för att rätta till de ärenden som kan ha blivit fel, säger Stefan Popovic.

Trots att det nu gått ett halvår sen felet upptäcktes har Arbetsförmedlingen inte lyckats identifiera de som kan ha fått felaktiga beslut. Men det ska man nu försöka göra säger Stefan Popovic på Arbetsförmedlingen. 

– Våra ambitioner är att göra det här nu så snabbt som möjligt, att nu ut till dem som kan vara berörda. Jag hoppas att inom de närmaste veckorna eller månaden kunna agera, säger Stefan Popovic