Hantverkare. Foto: Pär Olsson/Scanpix.
1 av 3
Foto: Pär Olsson/Scanpix.
Arne Alfredsson Arbetsmiljöverket
2 av 3
Arne Alfredsson, Arbetsmiljöverket. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio
Arbetsmarknad

Byggboom har gett fler gästarbetare

2:08 min

Utländsk arbetskraft som jobbar tillfälligt i Sverige fortsätter att öka kraftigt. Förra året registrerades nära 107 000 personer, 34 000 fler än året innan, och de flesta kom från Polen.

Den starka byggkonjunkturen är en förklaring till ökningen.

– De har ökat med 50 procent ungefär jämfört med 2017, säger Arne Alfredsson, tillförordnad avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

Vad beror det på?

– Vi gör analysen att det beror mycket på en byggboom. Vi ser ju att det är i första hand byggsektorn som man utstationerar människor till.

De allra flesta som kommer till Sverige från andra länder för att arbeta tillfälligt gör det inom byggbranschen. Arbetsmiljöverkets statistik över utstationerad arbetskraft för 2018 visar att två av tre jobbade inom bygg.

I genomsnitt befann sig 16 200 utstationerade per månad i Sverige. Totalt kom nära 107 000 personer i fjol jämfört med 73 000 året innan.

Många kom från Lettland och Litauen, dataprogrammerare från Indien är också vanligt. Men nästan hälften av alla som kom var polska byggnadsarbetare.

– Polen är ett av de länder som har skickliga hantverkare och polacker hittar du i stort sett överallt i Europa när det gäller bygg, så även i Sverige, säger Arne Alfredsson.

Reglerna om att utländska företag ska anmäla sig till Arbetsmiljöverket kom till 2013 för att skapa bättre insyn i arbetstagarnas villkor. Facket brukar påpeka att många företag struntar i att anmäla sig och därmed kan konkurrera med sämre löner och villkor.

Också Arne Alfredsson på Arbetsmiljöverket tror att det finns ett mörkertal. 

– Vi vet inte om alla anmäler sig, förmodligen finns det ett mörkertal. Det handlar ju om den europeiska fria rörligheten där vi inte vet vilka som kommer till Sverige och i vilka syften man kommer hit. Det är enbart de som anmäler dig till registret som vi kan ha lite koll på.

Men förmodligen är det många fler som är här och jobbar än som har anmält sig då?

– Det skulle kunna vara så, säger Arne Alfredsson på Arbetsmiljöverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista