Morgan Johansson
1 av 2
Kommunikationen mellan Migrationsverket och Skatteverket måste bli bättre anser Morgan Johansson efter Ekots rapportering om Anna som arbetat och betalat skatt i Sverige i 15 år trots att hon saknat arbetstillstånd. Ministern är även kritisk mot Kriminalvården som anställde Anna utan att kontrollera henne tillräckligt. Foto: Øijord, Thomas Winje, Robert Henriksson/TT
Fängelseskylt.
2 av 2
Kriminalvårdens skylt utanför anstalten i Mariefred. Foto: Jessica Gow/TT
MYNDIGHETSKONTROLL

Morgan Johansson kritisk till bristande kommunikation

2:52 min

Efter Ekots rapportering om Anna som varit i Sverige i femton år, och bland annat arbetat på ett säkerhetsklassat fängelse trots att hon enligt Migrationsverket saknat arbetstillstånd, vill Morgan Johansson förbättra myndigheternas kontroll.

Migrationsverket och Skatteverket måste ha bättre kommunikation, menar Morgan Johansson.

– Det måste finnas en slags meddelande, en signal från Migrationsverket till Skatteverket när ett uppehållstillstånd löper ut så att man då kan vidta åtgärder så att människor inte kan fortsätta på det här sättet år efter år.

Och varför har inte detta uppdagats tidigare, att det här är en brist?

– Ja, det kan man sannerligen fråga sig, säger Morgan Johansson.

Ekot har tidigare berättat om Anna, som egentligen heter något annat. Efter femton år i Sverige ska hon utvisas till Uzbekistan.

Nu, när hon tagits i förvar, har hon polisanmälts av Migrationsverket för att hon arbetat utan arbetstillstånd.

Enligt Migrationsverket handlar det om nästan tio år som hon arbetat och betalt skatt utan arbetstillstånd.

Anna hade ett tillfälligt arbets- och uppehållstillstånd 2006 och fick då ett personnummer. Har man väl fått ett personnummer i Sverige försvinner det inte, och det finns en risk att arbetsgivare tar det till intäkt för att man har rätt att arbeta i Sverige.

Det tror Pia Blanck Thörnroos, som är rättslig expert på Skatteverkets rättsavdelning.

– Det tror jag helt säkert att det kan finnas en risk med det. Har personen ett personnummer så kan jag tänka mig att många arbetsgivare inte tänker på att fråga efter ett giltigt arbetstillstånd. Det tror jag, säger Pia Blanck Thörnroos.

Skatteverket har i dag ingen uppgift om hur många som betalar skatt trots att de saknar arbetstillstånd eftersom det inte är deras uppgift att ta fram den typen av information.

Men efter Ekots rapportering menar migrationsminister Morgan Johansson att det kan behövas.

– Det tycker jag visst att man kan överväga att göra, säger Morgan Johansson.

Trots att det är arbetsgivarens ansvar att kontrollera att den som anställs har arbetstillstånd, fick både Anna och hennes syster jobb på auktoriserade säkerhetsföretag.

Anna fick också jobb som kriminalvårdare på ett säkerhetsklassat fängelse. Eftersom hon inte är svensk medborgare fick hon ett särskilt tillstånd av regeringen, undertecknat av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Morgan Johansson menar att det var arbetsgivaren, i det här fallet Kriminalvården som brast i sina kontroller.

– Men det är arbetsgivarens skyldighet att kontrollera att den man anställer har rätt att vistas i Sverige. Och har man inte gjort det, ja då är det där skulden ska läggas. Det är deras ansvar, säger Morgan Johansson.

Känner du dig trygg med att det här fungerar idag?

– Nej, jag ska säga att när man ser ett sånt här fall som sträcker sig femton år tillbaka i tiden då är det ju uppenbart att det finns mycket kvar att göra, och jag har pekat på kommunikation mellan Skatteverket och Migrationsverket och där tror jag att det finns mycket att göra, säger migrationsminister Morgan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista