Så  här såg det ut när Ann-Sofie Hermansson i januari 2016 valdes till gruppledare för Socialdemokraterna i kommunstyrelsen i Göteborg. I dag är läget annorlunda
Så här såg det ut när Ann-Sofie Hermansson i januari 2016 valdes till gruppledare för Socialdemokraterna i kommunstyrelsen i Göteborg. I dag är läget annorlunda. Foto: Thomas Johansson/TT
Sossebråket

S-topp petad av partikollegorna

1:48 min

Ann Sofie Hermansson, gruppledare för socialdemokraterna i Göteborg har avsatts av sin egen kommunfullmäktigegrupp efter att extrainsatt möte på onsdagen. Hermansson, som själv inte var med på mötet, säger att hon tycker att partikollegorna agerat desperat.

– Det är väldigt stressat just nu och jag får intrycket att dom agerar lite desperat.

Toppstyrning, dålig arbetsmiljö och utebliven viktig information är några av orsakerna till att Socialdemokraternas distriktsstyrelse tidigare i veckan beslutade att Ann-Sofie Hermansson inte längre har förtroende att fortsätta som gruppledare för kommunstyrelsen i Göteborg.

Något som hon själv inte håller med om

– Jag är väl medveten om att jag fått lov att sätta ner foten, men i dom allra flesta fallen lyckas vi komma överens, det är inget snack om saken!, säger Ann-Sofie Hermansson.

Under tisdagen kom sedan krav även från kommunfullmäktigegruppen, och under ett extrainsatt möte på onsdagen togs så beslut om att avsätta henne från den posten.

– Med gardering för att jag inte vet vad de beslutat på det här mötet - men det verkar till stor del ha stridit mot KF-gruppens stadgar. Vad jag förstår får det ingen praktisk betydelse, det är en sorts skuggboxning.

Enligt partiets ombudsman sitter hon fortfarande kvar som gruppledare för socialdemokraterna i Göteborgs kommunstyrelse. Det uppdraget kan bara en extrainkallad distriktskongress besluta om. En kongress som ska äga rum den 3 mars.

P4 Göteborg har förgäves sökt flera socialdemokratiska ledamöter i kommunfullmäktigegruppen för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista