Skylt med Huaweis logotype.
Kinesiska telekomjättenHuawei klassas som säkerhetsrisk i Tjeckien, vilket orsakar inrikespolitiska problem. Foto: Andy Wong/AP.
HUAWEIHÄRVAN

Huawei stämplas som säkerhetsrisk i Tjeckien

1:50 min

Den kinesiska telekomjätten Huawei stöter nu på motstånd även i Tjeckien, där företaget har klassats som en säkerhetsrisk. Det har lett till kontroverser med den tjeckiske presidenten som värnar om nära relationer till Kina.

Den tjeckiska myndigheten för cybersäkerhet utfärdade för en tid sedan en formell varning för produkter från de kinesiska företagen Huawei och ZTE.

Det motiverades bland annat med att Kinas nationella underrättelselag från 2017 ålägger kinesiska företag att samarbeta med den kinesiska underrättelsetjänsten.

Det har lett till att flera tjeckiska företag och myndigheter har tagit avstånd från Huawei.

Vid upphandlingar har specifika krav ställts så att företaget i praktiken har stängts ute.

Huawei dementerar att deras produkter kan användas för spionage. Enligt tjeckiska medier hotar de med rättsliga åtgärder för att deras affärer och varumärket har lidit skada.

Det kinesiska telekomföretaget stöter på motstånd i allt fler länder. USA, Australien och Nya Zeeland har stoppat Huawei från att delta i utbyggnaden av nya mobilnätet 5G.

Flera EU-länder överväger restriktioner. I Tyskland har en ändring av telekomlagen aviserats för att skärpa säkerhetskraven på utländska nätverksföretag.

Men att Tjeckien, med sina nära relationer till Kina, skulle agera så skarpt var ändå oväntat. Stora kinesiska investeringar i Tjeckien har bidragit till bilden av landet som Kinas port till EU.

Ilskna motreaktionen har också kommit från Kina-vännen, president Milos Zeman, som gärna låter sig uppvaktas av den kinesiska regimens företrädare. Han anklagar landets säkerhetsmyndigheter för att bedriva kampanj mot Huawei och skada tjeckiska intressen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista