Delad bild: raserat hus, utmärglat barn
Politiker från båda partierna är alltmer kritiska till det amerikanska deltagandet, på grund av den humanitära kris som Jemenkriget skapat. Foto: Hani Mohammed/TT, Ahmad Al-Basha/TT.
JEMENKRIGET

Kongressen ökar pressen på Trump

1:40 min

Den amerikanska kongressens representanthus tog i går ett viktigt steg för att avsluta USA:s deltagande i kriget i Jemen. Därmed utmanar en majoritet i representanthuset president Donald Trumps saudivänliga utrikespolitik.

– Vårt deltagande i kriget är skamligt, sa den demokratiska kongressledamoten Barbara Lee i går i samband med omröstningen om att stoppa stödet till den saudiska sidan i Jemenkriget.

Politiker från båda partierna är alltmer kritiska till det amerikanska deltagandet, på grund av den humanitära kris som kriget skapat, men också sedan skandalen med den mördade journalisten Jamal Khashoggi satt ljus på Vita husets relation till Saudiarabien - en relation som många amerikaner i dag ifrågasätter.

Politikerna i representanthuset använder sig nu av en särskild lag, The War Powers Act, som ger kongressen makt över amerikansk krigföring.

När senaten i december röstade för en liknande resolution om kriget i Jemen var det första gången som den här lagen användes i ett försök att kalla hem trupper.

Senaten väntas om några veckor rösta om det förslag som i går antigs av representanthuset. Men för att det ska bli någon förändring måste också president Donald Trump godkänna förslaget, och han har redan sagt att han kommer att lägg in sitt veto.

Enligt Vita huset skulle ett amerikanskt tillbakadragande skada viktiga relationer i regionen, troligen menar man främst relationerna till Saudiarabien.

Trots att den amerikanska underrättelsetjänsten CIA pekat ut den saudiske kronprinsen som den som gav order om mordet på Khashoggi har president Trump inte velat skuldbelägga honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista