Carl Schlyter bildar nytt miljöparti
Foto: TT

Carl Schlyter bildar nytt miljöparti

2:24 min

Knappt en månad efter att han lämnade Miljöpartiet lanserar nu Carl Schlyter ett nytt parti. Ett part i som ska mer fokus på klimat och miljöfrågor, enligt Carl Schlyter .

– Jag, tror att vi behöver ett parti som tror att man kan förändra samhället med politiken snarare än att bara förvalta det. Det är därför vi behöver en vändpunkt, det är därför vi kallar det för det. För, vi måste minska utsläppen så mycket mer än vad vi har gjort hittills och vi måste bekämpa klyftorna för att folk ska orka ta det ansvaret, säger Carl Schlyter.

Menar du att andra politiker de bara förvaltar, de försöker inte förändra?

– Jag tycker att politiken hittills handlar mest om dagspolitik. man pratar om detaljerade förslag vilket är viktigt, det är politikens vardag. Men väljarna måste få en vision om att de här problemen går att lösa. Vi har en ekonomi som breddar ut sig över alla gränser, som inte håller sig inom planetens gränser. Hur kan det då anses vara orealistiskt att försöka få ekonomin att anpassa sig efter planeten. Det tycker jag är realpolitik, men det pratar vi sällan om, sa Carl Schlyter.

Den profilerade MP-politikern Carl Schlyter lämnade partiet efter 25 år i protest mot det så kallade Januariavtalet - den överenskommelse som Miljöpartiet, Socialdemokrater, Centern och Liberalerna ingick för att få fram en ny regering förra månaden.

Den politik som de fyra partierna enades om går emot det som Miljöpartiet står för, sa Schlyter i januari när han meddelade att han lämnar partiet. Han lanserar nu partiet Vändpunkt.

Statsvetaren Niklas Bolin ser dock inte Vändpunkt som ett nytt parti i sig utan ett utbrytarparti.

- Det är politik som naturligt skiljer sig från, åtminstone det vi har sett från Miljöpartiet men et är i grund och botten samma riktning fast lite mer långtgående, säger statsvetaren Niklas Bolin.

Och han tror att det finns röster att plocka upp för det nya partiet, Vändpunkt men det blir kanske inte så enkelt att locka alla missnöjda röster.

– Det finns ju en hel del missnöje med Miljöpartiet, såväl internt som i de väljarleden. Men jag tror att det missnöjet riktar sig åt lite olika håll. Dels är det de som kanske tycker, likt Carl Schlyter att man gått för långt in mot mitten, att man inte är riktigt lika radikal längre. Men det finns också andra som är missnöjda med andra saker, som kanske tycker att Miljöpartiet inte varit tillräckligt professionella i regeringsställning. Så att, den typen av väljare blir nog svårare kanske att fånga upp, säger Niklas Bolin, statsvetare på Mittuniversitetet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista