Ulf Kristersson (M) är skeptisk till att Sveriges ambassadör i Peking har haft möte med bland annat Angela Gui.
HEMLIGT MÖTE MED GUI MINHAIS DOTTER

Kristerssons krav på UD: Lägg korten på bordet

2:08 min

Det var fel av Sveriges ambassadör i Peking, Anna Lindstedt, att medverka i möten om den fängslade förläggaren Gui Minhai utan att utrikesdepartementet kände till det. Det säger UD:s presschef Patric Nilsson till Ekot.

Utrikesdepartementet har kallat hem Anna Lindstedt, Sveriges ambassadör i Peking, efter att hon ska ha deltagit i ett samtal i Stockholm mellan kinesiska affärsmän och Angela Gui, dotter till den fängslade bokförläggaren Gui Minhai.

Ulf Kristersson (M) kräver att UD förklarar bakgrunden till varför Sveriges ambassadör i Peking kallats hem. 

– Det här är ett utomordentligt allvarligt fall, kanske Sverige allvarligaste konsulära fall sedan tre år tillbaka där en svensk medborgare sitter tillfångatagen i Kina och har fängslats dessutom under mycket märkliga omständigheter, säger Moderatledaren Ulf Kristersson och fortsätter:

– Den här informationen antyder att det är någonting fundamentalt som inte fungerar i Sveriges sätt att arbeta med detta. Så oavsett om det har skett med eller utan UD:s godkännande tycker jag det är utomordentligt allvarligt och man måste absolut gå till botten med exakt vem som har gjort vad, på vems uppdrag och varför.

Den svenska medborgaren Gui Minhai har suttit frihetsberövad sedan 2015 i Kina, anklagad för att ha röjt statshemligheter.

I går rapporterade SVT att Utrikesdepartementet kallat hem Sveriges ambassadör i Peking Anna Lindstedt efter att hon medverkat i möten mellan Gui Minhais dotter Angela Gui och kinesiska affärsmän, det i syfte att få Gui Minhai fri. Möten som dock ska ha skett utan UD:s vetskap och som enligt Angela Gui skedde under påtryckningar att sluta uppmärksamma hennes fars fall.

Bakgrunden till mötena måste nu klargöras säger Ulf Kristersson.

– Det finns bara ett sätt och det är att UD lägger korten på bordet. Jag förstår att det här är väldigt känsliga frågor, framför allt för familjen. Men utan informationen vem har gjort vad och varför kan vi inte ta ställning till vad som har gått fel.

Utrikesdepartementet har inlett en intern utredning "med anledning av möjligt felaktigt agerande" i samband med mötena i slutet av januari. Detta bekräftar UD för Ekot.

Ambassadör Anna Lindstedt är på väg hem och ambassaden i Peking har fått en annan tillförordnad chef, meddelar Diana Qudhaib på UD:s presstjänst.
 
UD säger sig inte ha känt till händelserna förrän i slutet av januari, efter att mötena ägt rum, och säger också att den svenska regeringens engagemang för den fängslade förläggaren Gui Minhai är känt och bedrivs med kraft. 

Vem det är som bedriver utredningen och när den väntas vara klar vill UD inte gå in på. Befattningen som ambassadör i Peking anses vara en tung post inom utrikesförvaltningen.

Hur allvarligt är det här?

– Jag kan inte uttala mig om det förrän utredningen är klar, säger Diana Qudhaib.

Men UD:s presschef Patric Nilsson säger till Ekot att det var fel av Anna Lindstedt att medverka i möten om den fängslade förläggaren Gui Minhai utan att utrikesdepartementet kände till det.

I går skrev Angela Gui på sin blogg om det uppmärksammade mötet i Stockholm i slutet av januari. Där berättar hon att hon reste till Stockholm på direkt uppmaning av den svenska ambassadören och väl på plats deltog i allt mer märkliga och stundtals hotfulla möten – i ambassadörens närvaro.

"Affärsmännen pratade med mig med en mix av smicker och försäkran om att de skulle 'hjälpa mig', utan att förklara hur det skulle gå till – eller fråga om någon hjälp var nödvändig. Istället ställde de frågor om mina doktorandstudier och mitt privatliv," skriver Angela Gui på sin blogg.

Enligt Angela Gui förutsatte hon att mötet gjordes på Utrikesdepartementets initiativ.

Utrikesminister Margot Wallström avböjer att under förmiddagen medverka i Ekot.

Ekot har sökt Angela Gui, som avböjer att medverka i dag.

Ekot har också sökt Anna Lindstedt och den kinesiska ambassadören i Stockholm, Gui Congyou.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista