Ann-Sofie Hermansson (S)
Anledningen till petningen uppges vara att Hermansson brustit i sitt ledarskap. Foto: Thomas Johansson/TT.
Striden inom S

Petade S-toppen tar konflikten vidare

1:55 min

Socialdemokraternas gruppledare i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson avsattes i går av sin egen kommunfullmäktigegrupp.

Anledningen uppges vara att Hermansson brustit i sitt ledarskap, enligt det socialdemokratiska kommunalrådet Jonas Attenius.

– Det är ingen politisk sakfråga som ligger i botten utan det är ett misstroende mot ledarskapet och i grunden så handlar den här frågan om delaktighet, det handlar om involvering, på vilket sätt man delger information eller om det är en liten grupp som ska driva egen verkstad, säger Jonas Attenius.

Enligt Ann-Sofie Hermansson handlar konflikten egentligen om att hon har drivit frågor om hedersförtryck och extremism och att anklagelser om att hon bidrar till dålig arbetsmiljö enbart är svepskäl.

Under ett extrainsatt möte i går beslutade socialdemokraternas kommunfullmäktigegruppen att Ann-Sofie Hermansson inte skulle vara kvar på sin post som gruppledare (S) i fullmäktige. Men det är oklart vad som egentligen sker efter beslutet, i praktiken.

Kommunalrådet för Socialdemokraterna, Jonas Attenius som varit med och fattat gårdagens beslut under gårdagen möte förklarar vad de fattade beslut om.

– Det som vi måste hålla isär här det är ju rollen som gruppledare i kommunstyrelsen, och det är helt korrekt där, att där är det vår distriktskongress som väljer den funktionen. Däremot internt, i vår fullmäktigegrupp, den styrelse vi väljer där och den som ska vara gruppledare för den, det väljer själva fullmäktigegruppen, säger Jonas Attenius.

Och det 3 mars som en distriktskongress ska hållas. Och Ann-Sofie Hermansson tänker ta detta hela vägen till kongressen.

– Det enkla för mig hade varit att bara gå såklart när det här hände. Men jag har valt att stå upp för det jag tror på. Jag kan inte vika mig för falska anklagelser. Så nej, jag står fast vid att vi tar det här till kongressen, säger Ann-Sofie Hermansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista