Michael Arthursson och ​Linda Ylivainio under presentationen av Centerpartiets valanalys.
Michael Arthursson och ​Linda Ylivainio under presentationen av Centerpartiets valanalys. Foto: Naina Helen Jåma/TT.
Partiets valanalys

Fler kvinnor valde Centerpartiet

1:39 min

Centerpartiets väljarkår förändrades kraftigt i det senaste valet och två tredjedelar av väljarna är nya.

Det är framförallt kvinnor, välutbildade och unga personer som ökar enligt Centerpartiets valanalys som idag presenterades.

Centern fick 8,6 procent i riksdagsvalet i höstas och det är det bästa resultatet på 30 år säger partisekreterare Michael Arthursson.

– Vi gjorde ett väldigt bra val från Centerpartiets sida, det bästa valet på 30 år, och vi har vunnit nya väljare från kvinnor, unga och högutbildade.

– Samtidigt pekar valanalysgruppen på områden som vi måste jobba på för att bli ännu bättre, säger han.

Centerpartiet ökade från 6,1 procent till 8.6 procent i riksdagsvalet. Flest väljare togs från moderaterna. Under en period 2017 hade Centern opinionsstöd på omkring 12 procent. Men tappade det stödet.

– Vi fick säkert en del missnöjda moderater då, som vände tillbaka när Ulf Kristersson blev partiledare. Sen var det ju ett ganska hårt debattklimat hela valåret där vi fick mycket angrepp från både vänster och höger.

– Det kan säkert ha påverkat att vi inte fick riktigt lika högt valresultat som det pekade på tidigare, säger Michael Arthursson.

Enligt valanalysen var valet ett värderingsval där Centern stod för medmänsklighet, jämställdhet och att vara en motpol till Sverigedemokraterna.

Frågan ställs om partiet hade kunnat agera annorlunda? Svaret är nej. Det var ett medvetet val av inriktning redan 2015 som haft starkt internt stöd.

Valresultatet skulle kunna ha blivit ännu bättre. Och det saknas ett antal frågor till exempel hälso-och sjukvård, utbildning och miljö och klimat, som kommer att läggas till vid partistämman i höst. Det säger Linda Ylivainio som lett valanalysgruppen.

– Höstens val var ju mycket ett värderingsval och ett medvetet val från Centerpartiets sida att gå in i en stark värderingsdiskussion om de grundläggande liberala värderingarna.

– I höstens val var detta tydligt, men det är klart att vi har en framåtblick mot nästa val och dom kommande valen, och där ser vi att vi vill bredda oss till fler profilfrågor och där är hälso- och sjukvårdsfrågorna viktiga, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista