Onlinecasino i mobilen och på datorn
Hittills har den nya lagen inte lett till spelreklamen varit mindre i mängd eller mer nedtonad. Foto: TT
Lagen har inte minskat reklamen

Spelreklamen ökade inför regleringen

1:57 min

I dag träffar civilminister Ardalan Shekarabi (S) företrädare för den svenska spelbranschen. Shekarabi hoppas att mötet ska leda till en självreglering i branschen när det gäller den ökade mängden spelreklam, en marknad som förra året omsatte miljardbelopp.

Martin Arnell är aktieanalytiker och bevakar spelbranschen på DNB Markets.

– Det finns siffror från Spelmyndigheten som hävdar att marknadsföringen från spelsektorn låg på ungefär 5,5 miljarder kronor 2017, en kraftig ökning jämfört med 2016. Förra året uppgick det till ungefär 7 miljarder kronor, det säger 

Det är en betydande andel marknadsföringskostnader för en bransch som förra året omsatte 23 miljarder kronor netto, alltså efter att spelarnas vinster betalats ut.

– I och med den här nya spellagstiftningen så finns det riktlinjer att man ska ha en mer måttfull marknadsföring, men samtidigt är det otydligt vad det egentligen innebär, säger Martin Arnell.

Hittills har den nya lagen inte lett till spelreklamen varit mindre i mängd eller mer nedtonad. Men att marknadsföringen är extra intensiv inför och i början av en reglering är normalt enligt Martin Arnell.

– I början av en reglering är det ganska naturligt att bolagen försöker säkra sina marknadsandelar. Det såg vi förra året då det var väldigt mycket fokus på att öka kundbasen inför den nya lagen, säger han.

Martin Arnell tror att det kommer att vara mindre reklam från spelbolagen i andra halvåret.

– Särskilt jämfört med januari i år. Då var det väldigt mycket välkomstbonusar. Alla bolag hade möjlighet att ge en bonus till kunderna och det utnyttjade alla på samma gång i januari och jag tror inte vi kommer se samma effekt från det framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista