Misstänkt terrorfinansiering

Terrorrättegång avslutad – tre kvar i häkte

2:44 min

I dag avslutades rättegången i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt där sex personer åtalats för terrorfinansiering och tre också för att ha förberett att attentat i Sverige.

– Jag vågar påstå med hedern i behåll att min klient är oskyldig, säger advokat Kristofer Stahre försvarar en av männen och yrkade att hans klient ska frikännas. Enligt honom finns inga bevis för det åklagaren påstår.

Vad är det då för brister du menar finns i åklagarens bevisning?

– Det största problemet är att det bara är hypoteser som åklagaren har presenterat gällande min klient. Han har till exempel påstått att min klient har lagt ut terrormål på sin sida som är motsvarighet till Facebook, problemet är att det är bara ett påstående från hans sida. Det finns inga chattar som säger ett bilderna hade det syftet, eller någon bildtext eller något vittne, utan det är ett blankt påstående från åklagarens sida för att folk ska bli rädda helt enkelt.

Under förmiddagen höll fyra av försvararna sina slutanföranden, och det innebär att alla sex försvarare nu har yrkat på att deras klienter ska frias när det gäller misstankarna om terrorfinansiering och förberedelse till terroristbrott, och att de som är häktade ska försättas på fri fot.

Enligt åklagare Per Lindqvist ska tre av männen tillsammans ha planerat ett terrordåd, bland annat genom att skaffa kemikalier som var avsedda för en bomb. I slutanförandet yrkade han på långa fängelsestraff på minst åtta - tio år. 

– Det som jag anser är den tyngsta bevisningen och som jag åberopat är att man har skaffat sig det här farliga materialet i förening med chattkontakterna i Sverige och utomlands tillsammans med annan teknisk bevisning som talar för att åtalat bör bifallas, säger Per Lindqvist till Ekot efter rättegångens slut.

De tre männen nekar alla till brott. Advokat Robin Söder försvarar en annan av männen:

– Det är fortfarande inte bevisat att min klient har någonting med några saker att göra, med någon planering att göra, utan han har enbart bott ihop med de andra två.

Alla sex är också åtalade för terrorfinansiering, och här har försvararna sagt att pengarna inte varit avsedda för personer som stred för terrorgruppen IS, och som begår det som enligt lagen kallas särskilt allvarlig brottslighet, som terroristbrott, utan att det handlat om överföringar avsedda för släktingar och andra behövande.

Advokat Robin Söder igen:

– De här pengarna som skickas över har avsett mjölkersättning, blöjor, diesel för att värma, och inga vapen eller bomber eller så.

I måndags yrkade åklagaren på att männen skulle dömas till runt ett års fängelse för terrorfinansiering, och att de som åtalats för förberedelse till terroristbrott skulle dömas till minst åtta års fängelse.

Domstolen beslutade efter att förhandlingen avslutats att dom tre som är misstänkta för att ha förberett ett attentat ska fortsätta att vara häktade, den gällande man som var häktad misstänkt för terrorfinansiering beslutade rätten att han skulle försättas på fri fot. Dom meddelas om tre veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista