Stora risker

Varning för svaga isar

1:44 min

Den senaste tidens milda väder har försvagat många isar. Nu varnar friluftsföreningar för förrädiska isar i Mellansverige.

Förutom den senaste tidens milda väder har snön som föll under januari påverkat isarna. Snö tynger ned isen och vatten sipprar upp, när snösörjan fryser igen bildas så kallad stöpis som är en svagare typ av is. Stöpis ligger på många sjöar i Mellansverige just nu.

– Är du inte expert så ska du inte ge dig ut. Men känner du till en sjö som din egna bakficka så går det nog några dagar till, säger Jan Insulander, långfärdsskridskoåkare och projektledare för Issäkerhetsrådet.

Issäkerhetsrådet är en organisation som finansieras av svenskt friluftsliv, uppmanar nu dom som vistas på isar till extra försiktighet.

– Det är hål i huvudet att bege sig ut med barnvagn och hundar utan ha stor erfarenhet av isar, säger Jan Insulander, långfärdsskridskoåkare och projektledare för Issäkerhetsrådet. .

Vad bör man tänka på?

– Man ska ha kompisar med sig och har man inte själv kunksap om osar så måste nån kompis ha det. Sen bör man ha något som flyter, en ryggsäck exempelvis. Dessutom behöver man en livlina och en mobiltelefon i en vattentät förpackning och såklart ispikar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista