Gui Minhai

Kinesisk affärsman om mötet med ambassadören

2:54 min

Ekot har talat med en av deltagarna på mötet med svenska ambassadören.

Mötet mellan Kinaambassadören och dottern till den fängslade förläggaren Gui Minhai har lett till en utredning av Säpo. Ekot har pratat med en av de så kallade affärsmän som var på mötet, och kan nu också berätta mer om hur mötet gick till.

– Jag har mest hållit på med att introducera svensk kultur i Kina, berättar en av de två affärsmän som var med på mötet mellan Sveriges ambassadör i Peking, Anna Lindstedt, och dottern till den fängslade förläggaren Gui Minhai. Mötet ägde rum på hotell Sheraton i Stockholm i januari i år.

Händelsen har anmälts till Säpo och utreds just nu på Riksenheten för säkerhetsmål. Misstanken gäller egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, eftersom ambassadör Lindstedt misstänks ha agerat utan att informera UD, något som kan vara brottsligt.

Dottern Angela Gui ska ha blivit informerad om att mötet med affärsmännen kunde hjälpa till att få hennes far frigiven, men hon har beskrivit stämningen på mötet som hotfull och ska bland annat ha ombetts att sluta uttala sig offentligt om sin fars fall.

När affärsmannen som var en av dem som deltog i mötet i Stockholm svarar i telefon, vill han inte berätta vilket intryck han fick av Angela Gui.

– Jag har läst vad hon skrivit. Men så fort det handlar om politik, så vill jag inte ha med det att göra. Jag har ingen koppling alls till politik, säger han.

Däremot vill han gärna framhålla sin egen roll som kontaktförmedlare inom kulturbranschen, och sina kontakter där.

– Ambassadören som just åkte tillbaka är jag också mycket bekant med, säger den här konsulten.

Enligt dokumentation som Ekot tagit del av är hans bekantskap med den nu hemskickade ambassadören i Peking Anna Lindstedt etablerad och långvarig. Han har hjälpt till att ordna ett flertal kontakter för henne i Kina. Mötet i Stockholm handlade enligt konsulten om att ordna nya kontakter för att bland annat hålla konserter och musikaktiviteter med svenskar i Kina.

Flera av Ekots källor pekar dessutom ut den kinesiska konsulten som en av de affärsmän Angela Gui skulle träffa på hotell Sheraton. Och enligt henne erbjöd de sig att hjälpa till att få hennes far frigiven i Kina, om hon samarbetade.

Den kinesiska konsulten bekräftar alltså mötet med Angela Gui, men vad han sade till henne vill han inte berätta.

– Den här saken verkar vara känslig nu, vårt huvudsakliga arbete handlar om kulturutbyte, säger konsulten och försöker att byta samtalsämne innan han lägger på luren.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista