”Läckan saknar motstycke i svensk historia”

3:06 min

 2,7 miljoner samtal till 1177 Vårdguiden har legat oskyddade på öppen server i över fem år. Läckan, som Computer Sweden avslöjade, saknar motstycke i svensk historia, säger Joel Westerholm, som bevakar IT-frågor på Ekot.

Vad är det som har hänt?

– Det är en server som, om man bara känner till den så kallade IP-adressen (som är den adressen som datorer använder för att hitta varandra på nätet) så kunde man komma rakt in i en katalog med miljontals inspelade samtal från vårdguiden. Det handlar om samtal som oroliga människor ringt och frågat om sina olika sjukdomar och krämpor och fått råd i det.

– Det är exceptionellt, eftersom det är så många miljoner under så lång tid som ligger där fritt tillgängligt, och dels är det vårduppgifter som bedöms vara väldigt känsliga.

– Bland annat i GDPR, EU:s dataskyddslagstiftning, är just vårduppgifter  särskilt skyddade, tillsammans med religion, sexuell läggning och politiska åsikter och sådant som man säger är "särskilt skyddade uppgifter".

– Jag kan inte minnas att något i den här magnituden hänt i Sverige tidigare så det är väldigt exceptionellt.

Vad skulle en illvillig person kunna använda uppgifterna till?

– De flesta uppgifterna är förmodligen inte superallvarliga direkt, det kanske handlar om att man frågar om sin feber eller snuva, men det kan definitivt finnas riktigt pinsamma saker som man frågar vårdguiden om, det är allt möjligt med våra kroppar som man vill ha hjälp med av läkare.

– Sedan finns alltid möjligheten att det är en person i maktposition som man kan använda uppgifterna emot, och bara faktumet att man kan sprida och skvallra om saker som verkligen ska vara hemliga, det är inte alls bra.

Var har det brustit? 

– Det är något som kommer komma fram framöver, förhoppningsvis, men det ska ju inte under några omständigheter kunna ske, ett företag som har den här typen av skyddade uppgifter ska ha rutiner för att se till att det här inte ska kunna hända.

Har alla i Sverige fått sina samtal inspelade?

– Vad jag förstår så var det ett företag som tog hand om samtal efter kontorstid och vid obekväma arbetstider, så det är inte alla som ringt till vårdguiden, men med tanke på omfattningen är det ändå väldigt många.