ANMÄLNINGARNA ÖKAR

Antisemitiska hatbrott väcker ilska i Frankrike

2:32 min

I Frankrike har flera misstänkta antisemitiska hatbrott väckt avsky och stor debatt och på tisdagskvällen väntas flera manifestationer emot antisemitism äga rum runt om i landet.

Nyligen kom statistik som visar att antalet anmälningar av antisemitiska hatbrott i Frankrike ökade med 74 procent under 2018 jämfört med året innan.

Frankrike är det land som har störst judisk befolkning näst efter USA och Israel och under den senaste veckorna har tre händelser i Paris väckt starka känslor.

Dels har gatumålningar med porträtt av Simone Veil skändats med hakkors. Hon var en av Frankrikes mest respekterade politiker och hon kom från en judisk familj.

Samtidigt har någon delvis sågat ner två träd som planterats på en minnesplats för Ilan Halimi, en ung judisk man som mördades i Paris 2016.

I lördags blev den judiske filosofen och akademiledamoten Alain Finkielkraut trakasserad på gatan av en grupp demonstranter från proteströrelsen de gula västarna.

En film som fått stor spridning på nätet visar hur en man skriker "Smutsiga sionist, stick härifrån" och "smustiga ras". Enligt tidningen Le Parisien har mannen haft samröre med radikala islamister.

En förundersökning har inletts, trots att Finkielkraut själv inte har gjort nån anmälan.

På tisdagskvällen kommer företrädare för flera politiska partier att delta i manifestationer emot antisemitism runt om i landet. Från vänster till höger står partierna enade i fördömandet av antisemitismen emot Finkielkraut, om än av olika skäl.

Det gäller även högerpopulisten Marine Le Pen, som trots det inte kommer att delta i manifestationen. Inte heller president Macron kommer att vara där. Han har fördömt antisemitismen via sociala medier och kommer istället att delta i en middag med den judiska organisationen CRIF på onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista