NORD STREAM 2

Kontroverser stoppar inte rysk gasledning

1:59 min

Trots kritiken har den ryska gasledningen nu kommit halvvägs genom Östersjön.

De politiska kontroverserna och EU:s förslag till ny gasriktlinje påverkar inte det pågående bygget av gasledningen Nord Stream 2, enligt en talesperson för projektet.

– Den senaste utvecklingen har ingen betydelse för bygget av gasledningen. Vi har de nödvändiga tillstånden, säger Jens Müller vid Nord Stream 2-projektet.

Det omstridda projektet förbinder världens största naturgasproducent, Ryssland, med världens största gasimportör, Tyskland. Det möter stark kritik inom EU från dem som hävdar att energiberoendet av Ryssland blir för stort. Från USA kommer hot om sanktioner mot företag som medverkar i projektet.

Enligt Jens Müller handlar det inte om beroende utan om konkurrenskraft.

– Tyskland har en rad leverantörer att välja mellan. Att 40 procent av gasbehovet importeras från Ryssland visar att det inte handlar om beroende utan om valet av det mest konkurrenskraftiga alternativet.

Hälften av den drygt 1 200 km långa ledningen ligger nu på plats i Östersjön. I den tyska hamnstaden Lubmin pågår bygget av anläggningen där rören kommer i land. I slutet av året ska ledningen tas i bruk.

Förslaget till ny gasriktlinje föreskriver bland annat att det måste vara olika företag som äger ledningarna och som säljer gasen. I dag är det ett och samma, ryska Gazprom.

Lagförslaget måste fortfarande godkännas av EU-parlamentet, där det finns ett utbrett motstånd. Innan det är klart vill Nord Stream 2 inte kommentera vilka eventuella följder det kan få. Men Jens Müller ser inte att det hotar projektet.

– Vi förlitar oss på det rättsliga ramverket, säger han, det vill säga tillstånden från de berörda länderna där kompetenta myndigheter bedömer enligt tekniska och miljökriterier och inte baserat på den politiska debatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista