Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hemlösa tältar bland sammanstörtade hus i Balakot.

Kölden hotar hemlösa jordbävningsoffer

Internationella Röda Korset fruktar att vinterkylan och obehandlade skador snart kommer att orsaka en ny våg av dödsfall i det jordbävningsdrabbade området i Pakistan.

– Vi befarar det, därför att de här teamen som vandrar upp i bergen, de rapporterar att det är väldigt kallt där. De har ju med sig material och tält själva, men de säger att det är fruktansvärt kallt, och om man är sårad och inte har något skydd utan bara ett plastskynke över sig så är ju risken uppenbar. Vi tror att dödssiffrorna kommer att stiga, säger Irja Sandberg, chef för Röda korsets delegation i huvudstaden Islamabad.

Situationen i katastrofens centrum är fruktansvärd. Den pakistanska regeringen uppger att fler än 40 000 människor har dött i skalvet. Inofficiella siffror pekar på så många som 54 000.

Fler kommer att dö
Nu fruktar hjälparbetare att många fler kommer att dö i väntan på läkarhjälp eller av köld. Den kalla och brutala vintern drar allt närmare.

En FN-tjänsteman har konstaterat att inte ens alla värmetält i världen skulle räcka till alla behövande.

– Behovet är så enormt. Det är liksom ofattbart. Det känns hjälplöst, men inte hopplöst, säger Irja Sandberg.

Fortfarande är det många samhällen som inte har gått att nå, så katastrofens hela omfattning är ännu inte helt klarlagd.

Nu har Röda korset, tillsammans med pakistanska röda halvmånen, börjat leta sig till de mest otillgängliga byarna i bergen till fots.

Bråk stoppar helikoptrar
Samtidigt pågår ett diplomatiskt käbbel mellan antagonisterna Indien och Pakistan. Indien har erbjudit Pakistan ett stort antal välbehövda helikoptrar till hjälparbetet. Pakistan tackade ja, under förutsättning att det inte var indisk militär som flög helikoptrarna, något som indien i sin tur inte kunde acceptera. Skulle de båda länderna kunna enas om en lösning skulle antalet helikoptrar fördubblas i området.

Lars Hedström från det svenska Räddningsverket finns på plats i Pakistan för att samordna den hjälp som strömmar in. Han berättar att ett problem nu är att flygplatsen i Islamabad inte kan ta emot alla flygplan som vill landa.

Svensk hjälp når fram
Han kan rapportera att den hjälp som svenska myndigheter har skickat har nått fram till de behövande.

– I förra veckan delade vi ut tält, filtar och presenningar till lokalbefolkningen i Muzaffarabad, så den sändningen är ute redan och gör effekt, säger Lars Hedström.

Pakistans president Pervez Musharraf sa vid en presskonferens på tisdagen att han vill att gränsen mellan Indien och Pakistan tillfälligt öppnas för att underlätta hjälparbetet.

De senaste dagarna har Indien på olika sätt assisterat fienden Pakistan, men ännu har den indiska regeringen inte svarat på Musharrafs utspel.

Nathalie Besèr
nathalie.beser@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".