Äldre dam tittar ut genom fönster.
1 av 3
Högre skatter eller lägre utgifter krävs om kalkylen för de offentliga finanserna ska gå ihop framöver när befolkningen blir allt äldre. Foto: Gorm Kallestad/TT.
En yngre hand ligger ovanpå en åldrings hand.
2 av 3
Andelen äldre personer väntas öka kraftigt de kommande åren, vilket innebär att samhällets kostnader för vård och annat kommer att öka. Foto: Sebastien Bozon/TT.
BRÅK OM PENGAR
3 av 3
Det kan bli än större huggsexa om skattepengarna framöver. Foto: Anders Wiklund/TT.
SVERIGES FINANSER

"Höj skatten eller sänk utgifterna när allt fler blir äldre"

1:33 min

Högre skatter eller lägre utgifter krävs om kalkylen för de offentliga finanserna ska gå ihop framöver när befolkningen blir allt äldre. Det menar Konjunkturinstitutet.

– Den demografiska utvecklingen framöver och den åldrande befolkningen kommer att innebära en press på de offentliga finanserna, säger Johan Almenberg, enhetschef på Konjunkturinstitutet, som i dag lämnar över årets hållbarhetsrapport för de offentliga finanserna till regeringen.

Andelen äldre personer väntas öka kraftigt de kommande åren, vilket innebär att samhällets kostnader för vård och annat kommer att öka snabbare än skatteintäkterna, trots att befolkningen väntas vara friskare och jobba längre upp i åren än i dag.

Om inga förändringar görs kommer de offentliga finanserna att gå back under många årtionden framöver. 

Det överskottsmål som finns och som går ut på att finanserna ska ligga på plus, så att det byggs upp ett sparande att ta av vid framtida kriser, kommer med andra ord inte heller att nås, enligt Konjunkturinstitutet. 

– Dagens offentliga åtagande och skatter är inte förenliga med den nivå som gäller i dag för det så kallade överskottsmålet, som innebär att den offentliga sektorns inkomster ska vara något högre än dess utgifter, säger Johan Almenberg. 

Istället är marginalerna så små att den buffert som byggts upp sedan 90-talskrisen förbrukas inom ett par decennier. Men vilka lösningar som måste till är en politisk fråga, säger han.

– Det vi kan konstatera att dagens nivå på det offentliga åtagandet och dagens skatter kommer nätt och jämnt att borga för hållbarheten i de offentliga finanserna på längre sikt,säger Johan Almenberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista