Inte tillåtet i dag

Kravet: Möjliggör för fler än två vårdnadshavare

3:01 min

Från flera håll har det framförts krav på att barn ska kunna ha fler än två vårdnadshavare, något som inte är tillåtet i dag.

Ordföranden i HBT-Socialdemokrater vill nu att den egna regeringen ska tillsätta en utredning för att ta fram konkreta förslag.

– Självklart ska man tillsätta en utredning för att titta på hur vi kan genomföra det här, på ett sådant sätt så att vi garanterar barnets rätt till de föräldrar och vuxna som är viktiga i deras liv, säger Sören Juvas, ordförande i HBT-Socialdemokrater
 
I dag kan barn ha en eller två vårdnadshavare; oftast är det den biologiska mamman och pappan.

Men den här lagstiftningen är omodern, anser till exempel Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU. Hans Linde är förbundsordförande.

– Jag tror att det är viktigt att man utgår från verkligheter, och ser verklighetens familjer, och anpassar lagstiftningen utifrån det. Sverige i dag är ett land där många barn växer upp med tre eller fyra föräldrar.

Så vad tycker du att regeringen bör göra?

– Vi hade ju önskat att regeringen, så snart som möjligt, tillsätter en ordentlig utredning, med syfte att möjliggöra att man kan ha fler än två vårdnadshavare. Det skulle skapa trygghet för väldigt många familjer runt om i Sverige, i synnerhet för väldigt många barn.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är inne på samma linje. Det här är en fråga som berör många barn, säger Sören Juvas, ordförande i HBT-Socialdemokrater. Dagens regler kan innebära problem både för barn som har skilda föräldrar och för barn i så kallade stjärnfamiljer, som kan bestå av två mammor och två pappor, förklarar han.

– Det här handlar inte om vuxnas rätt att få bestämma. Det här handlar om barnets rätt till viktiga personer i deras liv, dom som de uppfattar som föräldrar.

Även Miljöpartiets Emma Hult, ordförande i riksdagens civilutskott, tänker arbeta för att den rödgröna regeringen ska fortsätta att modernisera familjepolitiken. Att tillåta fler än två vårdnadshavare är bland annat en praktisk fråga, säger hon.

– Skolan tycker till exempel att det är väldigt smidigt att använda vårdnadshavare för kontakt, för information och dialog, och då kanske det är en förälder, som inte är vårdnadshavare till barnet, som inte kan få den information eller kunna skriva på de papperen.

De borgerliga partierna vill inte ändra lagen. Samma inställning har Sverigedemokraterna. Mikael Eskilandersson är talesperson i familjerättsfrågor.

– Vi anser nog att två är det som fungerar bäst. Vi har sett mer problem om man skulle öppna upp för fler vårdnadshavare.

Vad kan det bli för problem då?

– Vårdnadstvisterna är ju redan i dag invecklade, att blanda in ytterligare personer i en vårdnadstvist, där man kanske då har tre eller fyra vårdnadshavare, känns inte alls som att det skulle vara bra för barnet, säger Mikael Eskilandersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista