Hyresgästprotest väntas på S-kongressen

1:59 min

Delegaterna till Socialdemokraternas partikongress i mars kommer att mötas av en protestaktion utanför kongresslokalen. Det är Hyresgästföreningen som kräver att Socialdemokraterna backar från uppgörelsen med mittenpartierna om fria hyror för nybyggnation.

– Vi tänker göra en manifestation och berätta om hur det ser ut på bostadsmarknaden idag bland många unga och andra som söker en ny bostad, om att det är väldigt dyrt med nyproduktionen, säger ordföranden Marie Linder.

Socialdemokraterna håller sin fyrtionde ordinarie partikongress mellan 22 och 24 mars i Örebro. Även om kongressen inte kommer att handla om bostadspolitiken så vill Hyresgästföreningen, som är nära partiet, sätta press på delegaterna.

– Tanken är att vi ska finnas där i nån form av tält. Dit kommer vi att bjuda de socialdemokratiska politikerna till samtal och diskussion, säger Marie Linder.

Regeringspartierna kom i januariavtalet överens med Centern och Liberalerna bland annat om att ändra hyresmodellen genom att införa fri hyressättning vid nyproduktion från juli 2021.

Enligt förespråkarna kommer det att leda till att det byggs fler bostäder. Men Hyresgästföreningen tror inte på det sambandet. Istället ser man reformen som ett hot mot hyresgästerna.

Marie Linder är besviken på Socialdemokraterna.

– De gick ju till val på att de inte skulle införa marknadshyror och nu ligger det med som ett beslut när det gäller nyproduktionen. Vi vill visa på de konsekvenser det kommer att få. Det är många unga och många gamla som är oroade över sina framtida boendekostnader.

Förväntar ni er något konkret beslut från S-kongressen?

– Ja, jag hoppas att socialdemokratin fortfarande tycker att bostadsfrågorna är en av de viktigaste välfärdsfrågorna, så jag hoppas att de tar den med när man ska diskutera vad man ska göra i framtiden, säger Marie Linder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista