Vd:n: Vårt arbete mot penningtvätt är tillräckligt

1:49 min

Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt under nästan tio år.

Under onsdagen höll Swedbank en presskonferens där vd:n Birgitte Bonnesen talade ut om misstankarna.

Minst 40 miljarder kronor ska ha slussats mellan konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum, visar SVT:s Uppdrag granskning som har fått tag på en stor mängd hemliga uppgifter om misstänkta transaktioner. 

Swedbanks vd, Birgitte Bonnesen, har tidigare försäkrat att hennes bank inte varit inblandad i den stora penningtvättshärvan i Danske Bank. Under onsdagen kommenterade hon de nya uppgifterna:  

– Vi säger inte att Uppdrag granskning ljuger, men det är svårt för oss att kommentera uppgifterna eftersom vi inte har fått veta vilka transaktioner det handlar om. Vi kan inte säga något alls eftersom vi inte har tillräcklig information, säger Birgitte Bonnesen. 

Birgitte Bonnesen hävdar alltså att de inte har sett listan på de 50 misstänkta kunder som enligt Uppdrag granskning ska vara inblandade i penningtvätten. Men enligt Uppdrag Granskning fick Swedbank ta del av listan den 15 februari, banken har efter det inte efterfrågat några kompletterande uppgifter eller ifrågasatt slutsatserna i granskningen, enligt SVT. 

– Självklart tar vi det på allvar, men jag är trygg i att vårt arbete mot penningtvätt är tillräckligt, säger Birgitte Bonnesen. 

– Det har varit en dramatisk dag. Vi har alltid haft nolltolerans mot penningtvätt. I höstas när Danske Bank briserade började vi undersöka detta vidare, och vi står fast vid det vi tidigare sagt. Inget har förändrats, säger hon. 

Bill Browder är visselblåsaren i Danske Bank-härvan. I dag berättar han om ett tidigare okänt möte han haft med Birgitte Bonnesen förra året. 

– Vi förstår att vi inte vet allt, och det var därför jag tog kontakt med Bill Browder. Han sa inget som vi inte redan hade sett, säger Birgitte Bonnesen, vd för Swedbank. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista