Motståndsledare i Uganda världens mest eftersökta brottslingar

Fem ledare för den brutala organisationen Herrens motståndsarmé i norra Uganda efterlyses nu som ”världens mest eftersökta brottslingar”. Ordern om att gripa männen kommer från den internationella brottsmålsdomstolen i Haag.

Det är den första ordern om att gripa internationella förbrytare misstänkta för folkmord och krigsbrott som har utfärdats av den två år gamla domstolen.

Enbart ledaren för LRA, översatt Herrens motståndsarmé, Joseph Kony söks nu för tolv brott mot mänskliga rättigheter och 21 krigsbrott begångna under de 19 år som hans organisation terroriserat norra Uganda.

Minst 30 000 barn har mördats och stympats. Tiotusentals har rövats bort, använts eller sålts som slavar, eller tvingats bli soldater i rebellarmen för att hjälpa till att driva bort närmare två miljoner människor från sina hem och byar.

Blandade reaktioner
Ändå möter domstolens beslut i Haag blandade reaktioner. Äntligen kan offren få någon form av rättvisa, anser flera organisationer för mänskliga rättigheter, men beklagar samtidigt att Ugandas regeringsarmé inte undersöks, trots att flyktingar utsatts för övergrepp även från armén som skulle skydda dem.

Andra hjälporganisationer beklagar att fredsförhandlingarna därmed definitivt avbryts, och ytterligare andra fruktar att LRA nu kommer att se alla internationella hjälporganisationer som en förlängd arm av domstolen i Haag, och att de kommer att utsättas för attacker.

Mycket brutal grupp
LRA är en liten brutal grupp som närmast kan liknas vid en sekt. I bakgrunden finns ett grumligt, religiöst budskap, som att befria Uganda från den ”ogudaktiga” regeringen, och samtidigt rena befolkningen i norr, där LRA har sitt ursprung, och det genom att döda och brutalt stympa framför allt barn i försvarslösa byar.

Fredsförhandlingarna med Joesph Kony slutade i ett intet i juni i år. Fredsförhandlaren Betty Bigombe, hade ständig kontakt med Kony, och ansåg sig snubblande nära en uppgörelse. Och hon bad flera gånger att Haag-domstolen skulle vänta med sin order.

Men Haag kunde inte vänta längre, och nu har FN:s generalsekreterare Kofi Annan uppmanat alla världens regeringar att hjälpa till med gripandet av LRA-ledarna, framförallt regeringen i Sudan, där Kony tros ha sina gömställen i bergiga grottor i söder.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".