Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler fonder investerar i fastigheter

Publicerat onsdag 19 oktober 2005 kl 05.00

Antalet svenska fonder som investerar direkt i fastigheter ökar. Bara det kommande halvåret väntas fem nya fastighetsfonder starta. Samtidigt fortsätter kapital från utländska fastighetsfonder att strömma in på den svenska fastighetsmarknaden.

Enligt Esbjörn Wincent, ansvarig för alternativa placeringar på Folksam, har interanationella investerare upptäckt Sverige.

– De utländska investerarna har stått för mellan 50 och 70 miljarder i transaktionsvolym de senaste tre till fyra åren. De har nog svarat för ungefär 80 procent av investeringarna i Stockholm. Och det är ju en väldigt stor andel.

Hur var det tidigare?

– Då var det en väldigt lokal marknad. Det var de större institutionella aktörerna, alltså livbolagen i Sverige och en del fastighetsbolag, men det var en ganska liten och homogen marknad. Så den har ju de senaste åren strukturerats om i en omfattning vi inte kunde drömma om tidigare.

Det är fortfarande stora institutionella investerare, som banker och livbolag, som agerar på marknaden. Men nu investerar de inte direkt i fastigheter utan istället i fastighetsfonder.

Nya investerare i framtiden
Men Ubbe Strihagen, internationell chef på fastighetskapitalförvaltaren Aberdeen, tror att vi även kommer att få se andra typer av investerare i framtiden.

– I en del andra länder, till exempel Norge, har man också sett fastighetsfonder där privatpersoner går in och köper. Vi som småsparare har ju varit utestängda från den här typen av investeringar just för att det krävs så mycket pengar för att köpa en fastighet.

Införandet av EU:s tjänstepensionsdirektiv väntas öka kapitalflödet till fastighetsfonderna, eftersom de nya reglerna gynnar alternativa investeringar och ökar efterfrågan på långa investeringar. Efterfrågan på fastighetsfonder förväntas alltså öka och det är en förklaring till att allt fler svenska fastighetsfonder startar.

Sverige en attraktiv marknad
Sverige är också en attraktiv marknad för utländska fastighetsfonder att investera i. Den svenska fastighetsmarknaden har ett tydligt regelverk med ett offentligt ägarregister, vilket gör den överblickbar.

– Investerare tittar ju över hela spektrat och Sverige har ju haft en fördel gentemot många andra marknader, och Stockholm i sig har ju också varit expansiv, och det här har ju naturligtvis de utländska aktörerna noterat, säger Esbjörn Wincent.

Anne Parichart Eriksson
anne.parichart.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".