Efter regeringens besked

KD: Behövs fler ändringar i LSS

1:29 min

Från och med juli räknas andning och mat som grundläggande behov – men regeringens ändring av lagen om stöd och service, LSS, räcker inte anser Kristdemokraterna.

– Situationen är akut, säger talespersonen Pia Steensland.

Den 1 juli ändras lagen om personlig assistans så att även sondmatning och andningshjälp omfattas. Regeringen presenterade ändringen på torsdagen:

– Den här lagändringen gör att andning och sondmatning ses som ett grundläggande behov som man har rätt till assistans med, säger socialminister Lena Hallengren.

Det finns en bred, eller snarast total enighet i riksdagen om att den som behöver sondmatas eller ha andningshjälp ska ha rätt till personlig assistans. Den rätten försvann i samband med domstolsbeslut, där rätten gjorde en ny tolkning av vad som räknas som grundläggande behov. Försäkringskassan har sedan åberopat dessa domar och dragit in den personliga assistansen. Sparkrav från regeringen på Försäkringskassan anses också ha bidragit till hårdare bedömningar.

Gruppen som berörs är inte stor, socialminister Lena Hallengren bedömer att det rör sig om ett 50-tal barn. Kostnaden är 250 miljoner.

Socialministern anser att den är januariavtalet med Centern och Liberalerna som möjliggjort lagändringen. Moderaterna och Kristdemokraterna hävdar i stället att detta är något som riksdagens pressat regeringen att ta fram.

Pia Steensland är Kristdemokraternas talesperson i personhinderfrågor och hon konstaterar att det finns fler delar av Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade som behöver ändras.

– Situationen är akut. Vi ser att nya utredningar tar för lång tid, säger hon.

– Vi måste uppfylla beredningskravet. Men vi ser att det finns tidigare utredningar, det finns rapporter från myndigheter som skulle kunna vara underlag för att gå vidare med en snabbare lagändringsprocess, säger Kristdemokraternas talesperson Pia Steensland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista