Europeiska S-partier kämpar i motvind

2:20 min

De europeiska socialdemokraterna samlas i dag i Madrid för att kraftsamla inför EU-valet.

– Efter 15 år är det på tiden att vi får en socialdemokratisk ordförande i EU-kommissionen, säger Frans Timmermans, socialdemokraternas toppkandidat i en kampanjvideo inför EU-valet i slutet av maj.

Enligt systemet med så kallade Spitzenkandidaten ska toppnamnet från den partigrupp som får flest röster i valet bli nästa ordförande i EU-kommissionen.

Socialdemokraterna som nu samlas här i Madrid på kongress kämpar dock i motvind och stödet för socialdemokratin har minskat kraftigt på senare år. I länder som Frankrike och Nederländerna har partiet gjort katastrofval.

Senaste bakslaget har skett i Storbritannien där flera ledamöter lämnat partiet på grund meningsskiljaktigheter kring brexit men också efter kritik om antisemitism. 

Ser man till prognoser inför EU-valet väntas också partiets stöd minska, särskilt i stora länder som Tyskland, Frankrike och Italien där antalet socialdemokratiska ledamöter kan halveras.

Det har beskrivits som en kris, men Udo Bullmann, socialdemokraternas ledare i EU-parlamentet, tycker inte det är riktigt så illa.

– Vänta lite nu, kampanjen har inte ens börjat, och i några länder är det inte så illa, säger han.

Bullmann pekar på länder som leds av socialdemokrater, som Portugal, Spanien och Sverige.

Men det står ändå klart att partiet måste försöka vända en negativ trenden i EU-valet och enligt Bullmann ska det ske genom ett socialt kontrakt för vanligt folk.

– Ett nytt koncept med hållbar utveckling. Du kan inte prata om ekonomi utan arbete eller arbete utan ett miljöperspektiv, säger Bullmann om socialdemokraternas poltik som kommer läggas fram i ett valmanifest på kongressen de kommande dagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista