Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökade klyftor mellan unga och gamla

Publicerat onsdag 19 oktober 2005 kl 07.16

Ungdomars ekonomi och hälsa blir gradvis sämre, samtidigt som de äldre får det allt bättre. En ny rapport från SCB, Statistiska Centralbyrån, visar att välståndet rör sig uppåt i åldrarna.

SCB har följt hur välfärden utvecklats för unga vuxna från 1980 till 2003. En period, när utbildningens längd ökade, samtidigt som arbetslösheten ökade kraftigt. Under 90-talet försvann vart tionde jobb.

Det bidrog till att många mycket kvalificerade unga, som sökte sig ut på arbetsmarknaden, inte lyckades få jobb, eller fick leta länge. Ju senare man etablerar sig på arbetsmarknaden, desto lägre blir inkomsterna och därmed levnadsstandarden.

Betalningsproblem
Det visar sig till exempel genom att det blivit allt vanligare att unga har betalningsproblem, de har svårt att klara hyran, och måste låna pengar till hushållsutgifter eller lever på socialbidrag.

Under tiden har det också blivit svårare att skaffa bostad för den som saknar inkomster, vilket också gjort det svårare för många yngre.

Samtidigt har medelålders och pensionärer fått allt bättre levnadsstandard. Semesterresandet och bilägandet har till exempel ökat bland äldre, medan det minskat bland de unga.

Välståndet flyttas
Professor Joachim Vogel, som gjort undersökningen, säger att tendensen med förbättringar för äldre och svårare villkor för den yngre generationen tilltar; välståndet flyttas uppåt i åldrarna.

– Vi får en ökning år för år vad gäller ohälsan i negativ riktning för de yngsta men i positiv riktning för de äldsta. Pensionärerna lever alltså längre och deras hälsa blir bättre när de går i pension och de har bättre ekonomi.

Får ungdomarna det bättre ju äldre de blir?

– De som lyckas ta sig in på arbetsmarknaden kommer naturligtvis med uppåt i löneökningarna, men sysselsättningsnivån bland ungdomarna är ju lägre. Det är färre som kommer in och de kommer in senare på arbetsmarknaden. De som klarat inträdet på arbetsmarknaden har det gått ganska bra för de senaste tio åren, säger Joachim Vogel.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".