Sprickan i Alliansen

S och M överens om att införa fler topposter i utskotten

2:04 min

Fördelningen av ordförande och vice ordförandeplatserna i riksdagens utskott gjordes upp mellan Moderaterna och Socialdemokraterna efter valet. 

Men Liberalernas och Centerns samarbete med regeringen gör att Moderaterna nu vill ändra uppgörelsen.

– Den här förändringen behövs eftersom Centerpartiet och Liberalerna valt att bli stödpartier till regeringen och därför inte längre kan sägas tillhöra oppositionen, säger Tobias Billström, moderaternas gruppledare i riksdagen.
  
Presidiet i ett riksdagsutskott utgörs för det mesta av ordförande och vice ordförande. De lägger tillsammans upp utskottets arbete. Posterna fördelas mellan regeringspartier och opposition, eller i det här fallet mellan socialdemokraterna och moderaterna, som i sin tur delat med sig av platserna till sina samarbetspartners.

Men nu vill alltså moderaterna, vilket SVT Nyheter var först med att rapportera om, öka sitt inflytande i de utskott där de delat med sig av platserna till liberaler och centerpartister.

Socialdemokraterna har givit sitt godkännande och lösningen har blivit att utskottet även får en andre vice ordförande, och på ett par ställen även en tredje vice ordförande. Såhär motiverar Tobias Billström detta.

– Utskottens presidier leder ju utskottsarbetet och bland annat för att säkerställa insyn i arbetet och framför allt bevaka minoritetsskyddet, det vill säga möjligheten för en mindre grupp partier att begära olika saker, till exempel att ett statsråd ska kallas till utskottet, så brukar ju posterna fördelas mellan just regeringspartierna och oppositionen.
 
Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen Mia Sydow Mölleby, tycker att ändringen bara innebär byråkrati och ökade kostnader för riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista