Inför EU-valet

Traditionella frågor i europeiskt S-manifest

2:37 min

Valmanifestet som de europeiska socialdemokraterna ska anta de kommande dagarna på kongressen inför EU-valet innehåller mycket av traditionell socialdemokratisk politik, men även feminism.

Socialdemokraterna har utlovat ett nytt koncept med ett socialt kontrakt för vanligt folk inför EU-valet i maj. Men valmanifestet som partiet tagit fram innehåller ändå mycket av traditionell europeisk socialdemokrati.

Partiet kritiserar bland annat de senaste årens ekonomiska åtstramningspolitik vilket varit en socialdemokratisk käpphäst på EU-nivå under flera år.

Man vill inte låta marknadskrafter styra alltför mycket, skapa kvalitativa jobb i en värld som förändras genom globalisering och digitalisering, och satsa på åtgärder för att minska klimatpåverkan.

Det som sticker ut i manifestet och på kongressen här i Madrid är ökat fokus på feminism som motpol till det man kallar auktoritärt styre. Det handlar dels om att bekämpa sexuella trakasserier men också om jämlikhet på arbetsmarknaden.

När det gäller konkreta förslag vill partiet göra Europadagen den 9 maj till nationell högtid i alla EU-länder.

Man vill också ha en enskild budget för euroländerna. Det finns redan förslag om det men då inom ramen för hela EU:s budget.

Rörande arbetsmarknaden vill partiet inför valet se minimilöner i hela EU och att de sociala principer, som antogs på det sociala toppmötet i Göteborg 2017 ska bli bindande EU-regler.

De här arbetsmarknadsförslagen är något som de svenska socialdemokraterna hittills sagt nej. I Sverige vill man fortsatt att löner och regler ska skötas av arbetsmarknadens parter.

Sveriges statsminister Stefan Löfven menar att EU inte kan finnas för marknadens skull.

– EU är till för människorna i EU:s medlemsstater. Då är det viktigt med jobb, att alla som kan arbeta ska ha ett juste jobb att gå till. 

– Med det som bakgrund så är minimilöner viktiga, men för svenska del så innebär det minimilöner som arbetsmarknadens parter avtalar om. Det har de andra medlemsstaterna respekt och förståelse för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista