Inför spanska valet

Sanchez vill ta efter Löfven – söker samarbete

2:25 min

Spaniens premiärminister hoppas göra "en Stefan Löfven" efter valet i april och sitta kvar vid makten med stöd från mitten. Men läget är oklart inför det spanska valet som är det tredje på kort tid.

– Jag har alltid röstat på samma parti men nu funderar jag på att byta för att vi ska få en mer stabil regering, säger Daniel inför valet i Spanien 28 april.

Det blir tredje gången han går till valurnan i ett nationellt val sedan december 2015. 

Men att få ihop en stabil regering efter valet kan bli svårt. Historiskt har två partier delat på makten i landet, socialdemokratiska PSOE och högerpartiet Partido Popular, PP.

Idag ser dock den politiska kartan helt annorlunda ut med relativt nya partier. Till vänster finns Podemos, i mitten Ciudadanos och på den mer extrema högerkanten VOX.

Samtidigt komplicerar den infekterade frågan om självständighet för Katalonien det politiska läget ytterligare.

José Marcos, politisk reporter på tidningen El País, tror att regeringsbildningen kommer bli svår eftersom Spanien har lite erfarenhet av politiskt samarbete. 

– Man håller på att lära sig att samarbeta och forma koalitioner, säger han. 

De spanska socialdemokraterna tittar nu med stort intresse på den svenska regeringsbildningen. Premiärministern Pedro Sanchez diskuterade frågan under ett långt möte igår med statsminister Stefan Löfven.

Men att Sanchez skulle kunna samarbeta med mittenpartiet Ciudadanos verkar osannolikt.

Partiet har nyligen ingått koalition med högern inklusive nationalistiska VOX i landets största region Andalusien, där Sanchez socialdemokrater regerat i 36 år. Ciudadanos har också uteslutit samarbete med socialdemokraterna inför valet.

Och skulle högerblocket få egen majoritet efter valet med stöd av VOX,  vilket inte är omöjligt, då år är det en mer sannolik koalition.

Men tiden då man kunde förutspå spanska val är över och Lorena som också ska rösta i vår tror inte att valet kommer förändra så mycket.

– Jag ser inga bra alternativ, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista