Rekordvinst för Motorola

Världens näst största mobiltelefontillverkare kom igår kväll efter New York börsens med sin rapport för tredje kvartalet

- För det första hade det bästa försäljningsresultatet någonsin för ett kvartal, 9,4 miljarder dollar, upp 26 procent jämfört med förra året. För det andra hade vi den högsta vinsten någonsin och för det tredje de största marginalerna. 

Det  berättade vd Edward J Zander när han i natt redovisade Motorolas rapport för tredje kvartalet på en webcastad presskonferens. Nettovinsten 1,75 miljarder dollar har mer än tredubblats jämfört med samma period förra året. Motorola har också tagit marknadsandelar från konkurrenterna främst med världens just nu populäraste vikbara mobiltelefonmodell Razr och man satsar hårt på nya modeller med bättre kameror och integrerad musiknedladdning och som den ny Rokr med Apples i-tunes mjukvara. Motorola lanserar Rokr med hjälp av Madonna som fått 50 miljoner för sin medverkan i 30-sekundersfilmen där hon uppträder med en kamel och trängs med flera dussin musiker i en telefonkiosk för att visa att telefonen kan ladda ner 100 låtar.

Motorola levererade under tredje kvartalet 38,7 miljoner mobiltelefoner och man ser ljust på framtiden särskilt på jättemarknaderna i Asien som Indien där efterfrågan, enligt företagsledningen, är stor även på de exklusivare modellerna med större marginaler. Men trots den feta kassan planeras inga nya uppköp däremot kommer Motorola att återköpa egna aktier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".