Kommunal stoppar partistöd.

S: Hade gärna sett fortsatt finansiellt stöd

2:01 min

Socialdemokratiska partiet går miste om tre miljoner kronor per år på grund av att fackförbundet Kommunal beslutat stoppa partistödet.

Beslutet grundar sig inte på den senaste tidens politiska utveckling med januariavtalet, understryker Kommunals ordförande Tobias Baudin. I stället menar han att det beror på en modernisering av facket.

– Vi tror att vi kan använda de här pengarna på ett mycket bättre och mer effektivt sätt och att vi själva jobbar med att lyfta medlemmarnas villkor och förbättra villkoren för dem.

Kommunal är LO:S största förbund och varje år har Kommunal gett Socialdemokraterna tre miljoner kronor. Förbundsstyrelsen har nu beslutat att stoppa det från och med nästa år, 2020.

Mindre förbund har redan stoppat partibidrag, men exempelvis Metall har inte tagit något sådant beslut.

– Det är klart att vi gärna hade sett ett fortsatt finansiellt stöd från Kommunal, men vi har ett bra förhållande och en bra relation till Kommunal, så vi kommer att fortsätta facklig politisk samverkan både med Kommunal och med samtliga andra LO-förbund, säger Lena Rådström-Baastad, partisekreterare i Socialdemokraterna.

Facklig politisk samverkan är samarbetet mellan Socialdemokraterna och LO-facken. Det är viktigt för att driva krav som gynnar fackets medlemmar, menar Tobias Baudin. Beslutet om att dra ifrån stödet till Socialdemokraterna hindrar inte Kommunal från att i fortsättningen stå väldigt nära partiet.

– Det är just för att det är ett parti som för en politik som gynnar medlemmarna i Kommunal. Men jag har ju aldrig och kommer aldrig att sitta tyst när jag tycker att Socialdemokraterna fattar fel beslut.

– Men facklig politisk samverkan, det handlar om långa strategier och vi gör det här nu för att kunna stärka facklig politisk samverkan till nästa val om fyra år, säger Tobias Baudin, ordförande vid Kommunal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista