Börsen granskar Wedins

Skokedjan Wedins har skakats av stridigheter i styrelsen. Flera ledamöter har hoppat av och inför extrastämman på fredag har stockholmsbörsen beslutat att granska turerna i bolaget, säger Anders Ackebo övervakningschef på Stockholmsbörsen.

- Det har påståtts att Wedins skulle ha gjort sig skyldig till brott mot aktiebolagslagen till exempel. Och där säger börsens noteringsavtal att noterade bolag förstås måste följa alla lagar och regler som gäller för aktiebolag. Och finns det då misstankar att man inte lever upp till reglerna så är det vår skyldighet att gå in och titta på det.

För nästan tre veckor kom den totala sprickan i skokedjan Wedins förhållandevis nya styrelse upp till ytan. Bolaget har i flera år kämpat med förluster och den styrelse som avgick hade valts vid en extra bolagstämma i juli i år. På fredag är det alltså dags för en ny bolagstämma. Något förslag på ny styrelse har ännu inte presenterats. Bakgrunden till konflikten ska vara stridigheter mellan flera styresleledamöter å ena sidan och den nye styrelseordföranden tillika storägaren Peter Lindgren å den andra. Han har anklagats för att ha gått bakom ryggen på resten av styrelsen och ha överskridit sina befogenheter som styrelseordförande, något som tillbakavisas av Lindgren själv. Och det är detta som nu ska utredas av Stockholmsbörsen

- Ja, antingen kan det vara så att man får en naturlig förklaring och att man då får lägga ner själva utredningen. I annat fall kan man överväga att sätta bolaget på vår observationsavdelning eller om det är så allvarligt att man för det till diciplinnämnden, säger Anders Ackebo, övervakningschef på Stockholmsbörsen.

Patrik Holmström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".