Växthusgaser.

Löfven oroas av utsläppsökningen

1:35 min

Ny rapport. Utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken ökade förra året.

Statsminister Stefan Löfvén uttalar sig om de nya siffrorna om utsläppsökningen från vägarna.

– Det är oroande. Vad vi måste göra är att föra över mer transporter till både järnväg och sjöfart. Vi måste få ner utsläppen men samtidigt måste vi göra det så att inte den enskilda människan på landsbygden tar notan av detta, säger Stefan Löfven.

– Vi behöver köra mindre bil och lastbil. Det här är en mycket illavarslande utveckling.

De ökade utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken med 0,5 procent förra året beror framför allt på en ökad lastbilstrafik och en liten minskning av biodrivmedel. Omställningen med fler elbilar har visserligen bromsat utsläppsökningen något men med de politiska styrmedel som finns på plats idag kommer Sverige bara nå halvvägs till klimatmålet om minskade vägutsläpp med 70 procent till 2030, enligt Trafikverket. Och politiken måste därför göra mer än idag säger Marie Hagberg på Trafikverket.

– Det krävs ju kraftiga tag och att vi ökar takten, säger Marie Hagberg.

Vänsterpartiets Jens Holm öppnar bland annat för att det skulle kunna kosta olika mycket att ha bil beroende på var i Sverige man bor.

– Det kan handla om att vi kan ha lägre drivmedelsskatter i glesbygd och högre drivmedelsskatter i städer, säger Jens Holm.

Moderaternas klimatpolitiska talesperson Jessica Rosencrantz ser allvarligt på att vägutsläppen nu ökar igen. Hon vill se ett krav på mer biodrivmedel och att kommuner ska kunna ha olika parkeringsavgifter för bilar beroende på vad de drivs av. Men partiet ser snarare att det redan befintliga systemet med trängselskatter i storstäder ses över för att få ner trafiken, än dyrare tankning för boende i stan än de på landsbygden.

– Ja, vi har ju ett system på plats och det har man ju också sett i Stockholm att nivåerna har justerats över tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista