Förslag

Efter Macchiarini-skandalen: Nämnd ska utreda forskningsfusk

1:56 min

I dag föreslår regeringen att det införs en oberoende nämnd som ska utreda forskningsfusk vid universitet och högskolor.

– Universitet och högskolor kommer inte längre utreda sig själva utan utredningen kommer att göras i en oberoende nämnd som leds av en domare och vars ledamöter utses av regeringen, säger Matilda Ernkrans som är minister för högre utbildning och forskning.

Enligt förslaget kommer den nya nämnden inrättas i Uppsala och öppna första januari nästa år. Från och med då blir enskilda skyldiga att anmäla misstänkt forskningsfusk till nämnden som då ska utreda ärendet.
Nämnden ska också kunna starta utredningar på eget initiativ.

Men nämnden kommer inte att utdöma några sanktioner - det blir upp till den fuskande forskarens arbetsgivare att besluta om det.
I förslaget har man också definierat vad oredlighet i forskning innebär i lagens mening. 

– Det handlar om fabricering, plagiering och förfalskning som vi definierar som oredlighet eller forskningsfusk, säger Matilda Ernkrans.

I förslaget införs också ett krav på att en ansvarig forskare och en forskningshuvudman ska ta juridiskt ansvar för att forskningen sker i enlighet med god forskningssed.

Förhoppningen är den nya lagen ska förebygga att en ny Macchiarrini-skandal sker, säger Matilda Ernkrans.

– Regeringen har fått påtalat brister i hur Sverige hanterar misstänkt forskningsfusk på olika sätt men det är klart att Macchiarini-skandalen satte fokus på att det var på bråttom och att Sverige behövde hitta ett bättre sätt att hantera misstänkt forskningsfusk och det är det som regeringen levererar idag. Nu blir det upp till riksdagen att ta det slutgiltiga beslutet, säger Matilda Ernkrans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista