"Lägg riksdagsvalet på våren"

1:56 min

Det kommer nya krav på att ändra grundlagen, för att underlätta framtida regeringsbildningar. Det är Mikael Sandström, som var Ulf Kristerssons rådgivare under höstens regeringsbildning, som föreslår flera förändringar av det nuvarande systemet.

Efter 131 dagar utan regering röstade riksdagen i januari fram Stefan Löfven som statsminister – efter en av de mest utdragna regeringsbildningarna i Europa.

Mikael Sandström kallades i september in som Moderatledaren Ulf Kristerssons rådgivare i förhandlingen om regeringsmakten. Han har tidigare bland annat varit statssekreterare åt Fredrik Reinfeldt i åtta år.

I dag skriver Mikael Sandström på DN Debatt att de svenska grundlagarna inte fungerar – och att det är orimligt att partier avsiktligt och utan rimligt syfte kan försinka regeringsbildningen.

Han föreslår därför bland annat att riksdagsvalet flyttas till våren.

Med val på våren får en ny regering tillräcklig tid för att arbeta fram en budgetproposition som kan läggas vid vanlig tid i september.

Dessutom borde riksdagen inte få gå på sommarlov förrän den valt en statsminister – och med val på våren skulle det vara ett bra verktyg för att sätta press på partierna.

Förslaget om val på våren har tidigare lyfts fram även av bland andra Lars J Eriksson, chef för den gemensamma ledarredaktionen på centerpartistiska Skånska Dagbladet och Norra Skåne.

Mikael Sandström tycker även att grundlagen uttrycker tidsgränser kring regeringsbildning.

Ett krav som bör införas är att talmannen måste föreslå en ny statsministerkandidat senaste två veckor efter att den tidigare statsministern entledigats.

Och om ett förslag till statsminister faller i riksdagen, ska nästa förslag läggas fram inom en vecka, föreslår Mikael Sandström.

Även Sverigedemokraterna har lagt fram förslag, i en motion, om att införa tidsgränser som en del i processen att bilda regering.

"Sverigedemokraternas uppfattning är därför att någon form av bortre tidsgräns bör införas i regeringsformen, vilket sannolikt skulle öka incitamenten för att få partierna att samtala och förhandla med varandra", skriver företrädarna för SD i motionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista