EU-valet

Moderaterna vill utesluta Orbáns parti ur EU-blocket

1:57 min

Moderaternas besked på fredagen kan leda till att ungerska Viktor Orbáns parti utesluts ur EU:s konservativa block, EPP.

– Vi kommit till en punkt då tålamodet helt enkelt är slut. Nu måste de ut, säger Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare.

Moderaternas partistyrelse krävde i dag att det ungerska regeringspartiet Fidesz utesluts ur det europeiska kristdemokratiska partiet, EPP. Och samma sak gjorde det finska Samlingspartiet.

Därmed har man uppnått det antal som krävs för att inleda en uteslutningsprocess.

– Det har ju funnits en omfattande kritik mot utvecklingen i Ungern när det gäller mänskliga rättigheter under en längre tid och nu har vi kommit till en punkt då tålamodet helt enkelt är slut, nu finns det ingen återvändo, nu måste de ut, säger Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare.

I går skickade tre medlemspartier i EPP från Belgien och Luxemburg in brev till partistyrelsen med krav på att Viktor Orbáns parti Fidesz ska uteslutas. Även det portugisiska systerpartiet begärde att Fidesz antingen suspenderas eller utesluts. Tidigare har även det nederländska konservativa partiet och Høyre i Norge skickat in brev med krav på uteslutning.

Och i dag var det alltså Moderaternas och det finska Samlingspartiets tur. I Sverige står även Kristdemokraterna bakom kravet att utesluta Fidezs. Och det här betyder att en process nu kan dras igång.

– Vi har kommit förbi den kritiska gränsen med sju partier från minst fem länder som krävs för att frågan ska upp på bordet. Så det är en startpunkt för en sån process, säger Gunnar Strömmer.

Vändpunkten kom när Ungerns premiärminister Viktor Orbán nyligen utsåg EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker till måltavla inför EU-valet i maj, med stora affischer och brev till alla hushåll där Juncker pekas ut som ett hot mot Ungerns säkerhet. Kritiken mot kampanjen har varit massiv, och Juncker själv krävde förra veckan att Orbán kastas ut ur EPP.

Men tunga ledare som Tysklands förbundskansler Angela Merkel eller det tyska regeringspartiet CDU:s ordförande Annegret Kramp-Karrenbauer har ännu inte tagit ställning i frågan.

Den 20 mars när EPP:s ledning möts i Bryssel ska frågan om uteslutning diskuteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista