Ska bättra attityder

Fler elever ska få möta blåljuspersonal

2:58 min

Det så kallade PAR-projektet ska förbättra ungdomars attityd till blåljuspersonal. Nu startar det i två nya kommuner.

Våren 2017 inleddes PAR-projektet i Botkyrka kommun för att ge ungdomar en inblick i blåljuspersonalens arbete. Ett projekt som nu har permanentats. (PAR står för Polis, Ambulans och Räddningstjänst.) 

– Vi fick lära oss att polisen inte vill brotta ner folk. De vill inte vara aggressiva, utan de vill göra det enklaste som möjligt, prata, säger 14-åriga Angelo som nyligen deltagit i projektet. 

Visste du det innan?

– Oftast när folk filmar så visar de det sista när polisen har brottat ner folk. Och då trodde man att polisen bara gör det från ingenstans utan att tänka på det, säger Angelo.

Varje gång blåljuspersonalen träffar elever så gör de en enkät före och efter besöket. Enkäten har visat på tydliga förändringar i ungdomarnas attityd.

Hälften uppger att de har en mer positiv inställning till de lokala blåljusresurserna efter besöket. Och var femte elev kan tänka sig att arbeta inom något av yrkena i framtiden.

– Vi tänker att vi ska låta eleverna vara en del av upplägget. Vi ska föra ett samtal. Vad vill de att polisen ska göra? Vems fel var det att vi brottade ner en person? säger Martin Lazar som är initiativtagare till PAR.

Och han menar att projektet har gett resultat.

– Vi har inte haft stenkastningen, alltså vi har minskat de här våldshandlingarna mot blåljuspersonal den senaste tiden. De lär känna sina resurser vid namn, de förstår att vi är människor bakom den här uniformen. Vi är här för deras skydd.

– Vi fortsätter att jobba med lagföring. Men det viktigaste ur PAR:s perspektiv är att vi ska kväva rekryteringen, säger Martin Lazar.

Nu har flera andra kommuner tagit efter. PAR finns i Hisingen och Västra Frölunda i Göteborg, samt i Kungälvs kommun. Under våren startar Södertälje och till hösten även Kungsbacka kommun. 

Anna Lindqvist är kommunpolis i Kungsbacka och besökte nyligen PAR-projektet i Botkyrka.

– Vi har inga problemområden som många andra ställen har i Sverige, men vi vill jobba brottsförebyggande. Vi har mycket problem med narkotika och vi vill att ungdomarna ska förstå konsekvenser av sina handlingar, säger Anna Lindqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista